Linkuri accesibilitate

Bulgaria negociază reducerea prețului la gazele rusești


Imagine de arhivă.
Imagine de arhivă.

Între timp prețul gazelor a crescut pe piața internă pentru a doua oară în decurs de patru luni.

Bulgaria negociază reducerea prețului la gazele rusești

Autoritățile de la Sofia duc tratative cu concernul Gazprom pentru renegocierea prețului la gazului pe care-l importă din Rusia. Reacții politice.

Inițiativa organizării reuniunii la nivel de experți de la Sankt-Petersburg aparține părții ruse, a anunțat președintele comisiei pentru reglementări în energetie și în sectorul apelor Ivan Ivanov. Ea este o reacție la dosarul antimonopol inițiat de Uniunea Europeană împotriva Gazprom-ului care are la bază și prețurile mai mari ale gazelor rusești importate în opt țări-membre printre care Bulgaria.

Amenințat cu sancțiuni de ordinul a miliardele euro, Gazprom a acceptat renegocierea prețurilor.

Oficialitățile bulgare au un optimism moderat în legătură cu rezultatul tratativelor, dar avertizeazăcă eventuala reducere a prețului gazelor va putea avea loc cel mai devreme în 2019.

Negocierile au început cu cinci luni întîrziere. Nu este clar de ce - spre deosebire de alte țări est-europene - ministerul bulgar al energeiei și compania Bulgargaz au cedat în fața părții ruse.

La prima întîlnire au fost discutate probleme legate de baza anuală și volumul livrărilor.

În cazul în care cele două părți nu ajung la un acord cu privire la prețul gazelor decizia finală va fi adoptată de un arbitraj internațional.

Opoziția de dreapta a criticat faptul că că Bulgaria și-a alcătuit în grabă echipa de negociatori. Președintele coaliției Bulgaria Democrată” Martin Dimitrov a cerut ca la tratative să ia parte și experți ai Comisiei Europene.

Dimitrov spune că Bulgaria ar trebui să-și coordoneze strâns poziția cu Polonia și cu țările baltice, care au renegociat deja prețul gazelor rusești. El a acuzat de asemenea partidul GHERB al primului ministru Boiko Borisov și Partidul socialist că acceptă tăcit poziția dominantă a Moscovei în energetia bulgară.

Între timp prețul gazelor a crescut pe piața internă pentru a doua oară în decurs de patru luni. Avocatul Poporului Maia Manolova a atras atenția că societățile de termoficare au profitat de aceasta pentru a ridica în medie cu 20% tarifele la energie termică, ajungînd la același preț al gazelor ca în 2015. O altă scumpire va avea loc în finele anului.

XS
SM
MD
LG