Problema rolului procuraturii în viaţa politica și economică se pune din nou în Bulgaria odata cu scandalul ce l-a scos din conducerea Partidului Socialist pe „oligarhul roșu” Gheorghi Ghergov si l-a adus în pragul demisiei pe procurorul general Sotir Țațarov.
De câteva zile, puținele medii bulgare rămase în afară grupului de presă asociat cu omul de afaceri Delian Peevski urmăresc evoluția scandalului în care este implicat procurorul șef Țațarov. Este vorba de o întâlnire neformală a lui Țațarov cu Sașo Doncev - cel mai puternic om de afaceri în sectorul gazelor, proprietar al ziarului „Sega”. Întâlnirea a avut loc la biroul așa zisului oligarh roșu Gheorghi Ghergov – membru până mai ieri al Biroului executiv și lider al organizației județene Plovdiv a foștilor comuniști. La ea procurorul șef și-a exprimat nemulțumirea față de sprijinul acordat de Doncev opoziției și de politica redacțională a ziarului său „Sega” – ostil atât procuraturii, cât și premierului Borisov.
În alte țări europene un procuror care își permite să exercite astfel de presiuni ar fi rămas fără imunitate și anchetat. În Bulgaria însă un grup de subalterni ai lui Țațarov a descins la Comisia pentru reglementări în energetică ca să ancheteze „abuzurile în formarea tarifelor la gaze”. Printre companiile anchetate se află și „Overgaz” al lui Sașo Doncev.
În apărarea procurorului șef a sărit noul vechi premier Borisov care a declarat că procuratura a început să aplice modelul românesc de combatere a corupției.
Câteva medii au văzut în spatele scandalului interese de miliarde în sectorul gazelor dominat de „Overgaz”. După cum a scris azi agenția Frognews, se repetă lovitura procuraturii împotrivă băncii KTB după care în 2014 active de 2 miliarde euro au trecut în mâinile oligarhului Peevski apropiat de Borisov. De data aceasta, scrie Frognews, sunt implicate și cele mai puternice două servicii de informații ruse - fosta KGB și fostul serviciu de informații al armatei GRU. În spatele lui Doncev se află GRU, iar oponentul său - oligarhul Peevski, este favoritul fostei KGB. Doncev are probleme grave cu „Gazprom”-ul după ce concernul rus a fost nevoit să renunțe la proiectul „South Stream”.
Nemulțumiți de rolul procuraturii, mai multe organizații civice au cerut demisia procurorului-șef. Acțiuni de protest au avut loc la Sofia, Plovdiv și Varna.