Linkuri accesibilitate

Bulgaria nu renunță la armamentul sovietic


Un avion Mig-29 la baza militară Graf Ignatievo, Bulgaria
Un avion Mig-29 la baza militară Graf Ignatievo, Bulgaria

Ultimele trei guverne Borisov de nenumărate ori au dat asigurări la reuniunile NATO că vor reduce dependența de armamentul rusesc.

Prin programele de modernizare a tancurilor și avioanelor din perioada sovietică, Bulgaria va vărsa peste 100 de milioane de euro în industria rusă de armament, avertizează opoziția de dreapta.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:43 0:00
Link direct

„Cel puțin încă 3-4 ani sau chiar mai mult, avionul sovietic de vânătoare MiG-29 va fi singurul interceptor al aviației bulgare”, a avertizat ex-ministrul apărării Alexandar Alexandrov.

Viceprim-ministrul și ministru al Apărării Krasimir Karakacianov însă a declarat că orice încercare de a fi oprite sau criticate contractele echivalează cu sabotaj.

Ultimele trei guverne Borisov de nenumărate ori au dat asigurări la reuniunile Alianței Nord-Atlantice că vor reduce dependența de armamentul sovietic și de cel rusesc. În realitate, din lipsa de bani pentru armament nou, vor fi menținute avioanele MiG-29, Su-25, elicopterele Mi și tancurile T-72.

Bulgaria a rămas singura țară membră NATO care menține și modernizează tehnica moștenită din vremea Tratatului de la Varșovia. În acest mod capacitatea de luptă a armatei bulgare rămâne dependentă de voința Kremlinului.

Cu câteva luni în urmă, ministrul Karakacianov, copreședinte al coaliției naționaliste „Patrioții uniți”, a lansat un concurs în valoare de 40 de milioane de euro pentru reparațiile curente la 14 avioane MiG-29, pe o perioadă de 48 de luni. Câștigătoare a fost compania rusa de stat MIG. Rușii au avertizat că numai ei posedă licențe de a executa reparațiile respective și vor acționa în judecată orice alt participant.

Compania ucraineana „Ucrainmash” a contestat rezultatul concursului și a fost acuzată de sabotaj de ministrul Karakacianov. Între timp, Comisia de stat pentru protecția concurenței a respins cererea ucrainenilor.

Rușii vor asigura în următorii patru ani 1450 de ore de zbor pe an pentru MiG-urile bulgărești. Reparațiile vor fi executate în Bulgaria cu piese de schimb rusești. Ministrul apărării Karakacianov a declarat că și Polonia, care are și avioane de vânătoare și bombardiere sovietice colaborează cu concernul MIG.

Se pregătesc alte trei contracte cu rușii pentru întreținerea a 14 avioane Su-25, a patru elicoptere Mi-17 și două Mi-24, și modernizarea a 13 tancuri T-72.

Din opoziția de dreaptă au avertizat că cel de al treilea guvern Borisov va amâna cu încă câțiva ani achiziționarea de tehnică de luptă care corespunde standardelor NATO.

XS
SM
MD
LG