Linkuri accesibilitate

Bulgaria renunță la starea de urgență


În Sofia, Bulgaria, primele clipe de relaxare după săptămâni de stare de urgență
În Sofia, Bulgaria, primele clipe de relaxare după săptămâni de stare de urgență

Bulgaria intră cu prudență în perioada de convalescență.

Numărul celor infectați a crescut în zilele după liberalizarea măsurilor restrictive cu între 26 și 74, dar deocamdată tendința este descrescătoare. Trei spitale, un sat și un cartier din orașul Iambol, Bulgaria de sud, au fost puse sub carantină.

Bulgaria renunță la starea de urgență
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:03 0:00



Prefectul județului Vidin unde există mai multe focare de epidemie iar spitalul județean practic nu mai funcționează în urmă infectărilor de personal, a cerut ajutorul armatei pentru dezinfectarea clădirii.

Boiko Borisov
Boiko Borisov

Primul ministru Boiko Borisov a avertizat că viteza cu care va evolua liberalizarea va depinde de disciplina cetățenilor. El a constatat că Bulgaria a aplicat la timp măsurile antiepidemice fără a exagera.

Începând de luni au fost permise vizite în muzee, biblioteci, teatre, cinema cu ocuparea a cel mult 30% din locurile disponibile. Din 15 mai vor fi reluate antrenamentele colective a echipelor de fotbal.

La o creștere de peste 100 noi infectați pe zi trei zile la rând măsurile vor fi înăsprite. Și în situația de azi nu vor fi deschise grădinițele de copii. Guvernul analizează posibilitatea de a limita deplasarea persoanelor cu boli cronice în scopul de a le proteja.

Primul ministru a vizitat compania de stat BulBIO care a produs medicamente pentru 2500 de pacienți la baza clorochinei fosfat. Sunt disponibile din import medicamente de acest tip pentru încă 20 000 de bolnavi. Tratamentul pacienților va avea loc numai în spitale și medicamentul nu va fi vândut în farmacii.

La propunerea premierului sunt prevăzute amenzi în valoare de 2500 euro pentru nerespectarea carantinei de către cei bolnavi, purtători ai virusului sau sosiți din străinătate.

Parlamentul a votat în prima lectură proiectul de lege pentru anularea Legii Situației de Urgență și investirea Ministrului Sănătății cu dreptul de a liberaliza sau a înăspri, la propunerea inspectorului sanitar principal Anghel Kuncev, aplicarea măsurilor antiepidemice în plan local, regional sau național. Se pare însă că guvernanții vor accepta propunerea opoziției ca deciziile în privința carantinei să fie luate de executiv.

Opoziția consideră că o parte din amendamentele propuse contravin constituției. Ea a cerut extinderea programului de ajutorare a companiilor mici și mijlocii și a șomerilor care au crescut cu aproape 200 000 de la începutul epidemiei.

Alte propuneri privesc reducerea TVA pentru medicamente și produse alimentare.

Previous Next

XS
SM
MD
LG