Linkuri accesibilitate

Când actele de caritate pot fi dezinteresate (FOTO/ VIDEO)


Ziua faptelor bune
Ziua faptelor bune

Zeci de voluntari au dat o mână de ajutor la case de bătrâni, la internate pentru copii, la spitale, în biblioteci, în parcuri, la grădiniţe şi în alte locații.

În Republica Moldova s-a marcat duminică Ziua faptelor bune, o sărbătoare mai nouă, lansată în 2007, și dedicată mai ales acțiunilor de voluntariat. Potrivit site-ului ei internațional, la ediția de anul acesta ar fi participat cam 3.500.000 de voluntari în cam 100 de țări ale lumii, inclusiv în R. Moldova.

Evenimentul organizat de Centrul Republican al Voluntarilor a început pe strada pietonală din capitală, unde la ora dimineții deja erau adunați sute de voluntari. Strada a fost divizată în câteva zone. Bunăoară, în zona sănătate vizitatorii puteau să facă, între altele, teste gratuite pentru HIV, hepatita C sau diabet zaharat şi chiar să doneze sânge. În zona pe care organizatorii au numit-o „sporter” se colectau produse de igienă personală pentru veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, iar în zona dedicată copiilor au fost organizate diverse activităţi distractive şi educative pentru cei mici.

Faptele bune au continuat la case de bătrâni, la internate pentru copii, la spitale, în biblioteci, în parcuri, la grădiniţe şi alte locații unde au mers voluntarii. Ei au împărţit produse alimentare, au organizat activităţi distractive pentru vârstnici şi copii, au participat la lucrări de salubrizare în parcuri şi aziluri, au vopsit gardurile unor grădiniţe. Cu asta nici pe departe nu am epuizat lista activităţilor mărinimoase.

„Ziua faptelor bune” în R. Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:25 0:00

Eu am însoțit grupul de voluntari care a mers să viziteze copii internați în Spitalul republican „Emil Coţaga” din Chişinău.

Voluntari, elevi la Liceul „Ion Creangă” au ajuns la locul de destinație cu troleibuzul, cărând după ei cutii cu lapte şi sucuri, precum şi diverse rechizite și jocuri pentru a distra copii în cele patru ore cât aveau să petreacă împreună cu ei. Regia Transport Electric a fost informată din timp despre aceste acțiuni de voluntariat, acceptând în semn de solidaritate să nu perceapă taxa de călătorie de la voluntari. În timp ce ne îndreptam spre spital vorbesc în troleibuz cu Alina, elevă în clasa 8-a. Ea îmi zice că a participat şi anul trecut ca voluntar la activitățile dedicate Zilei faptelor bune.

„În primul rând, am venit să acumulez experienţă, precum şi să fac lucruri bune, să ajut alţi oameni. Acum mergem la spitalul Coţaga, unde o să ajutăm copii. O să le aducem cele necesare, inclusiv mâncare, materiale pentru diferite activităţi. La început ne-am gândit la copii cu cerinţe educaţionale speciale, să le promovăm talentele, dar am realizat că este foarte complicat şi am ajuns la ideea să mergem într-un orfelinat sau spital. Tatiana, coordonatoarea voluntarilor, ne-a recomandat acest spital şi deja mergem acolo”.

Întrucât faptele bune merită a fi făcute nu doar în această zi specială din an, Alina îmi spune că grupul de voluntari şi-a propus să revină de câteva ori pe parcursul verii la copii din acest spital.

Administrația spitalului s-a pregătit temeinic de venirea voluntarilor. Copii cu afecțiuni mai puțin grave au ieşit însoțiți de părinți în curtea instituției pentru a întâmpina oaspeţii. Voluntarii au avut undă verde să meargă în fiecare secție pentru a-i vizita și distra pe cei imobilizați la pat.

La scurt timp holurile din secțiile spitalului au fost animate de zeci de tineri în tricouri Doing good, fă bine în traducere din engleză. Unii copii se jucau cu mingi, alții umflau baloane, ceilalți fie desenau, fie făceau aplicații din hârtie colorată.

Copii, dar mai cu seamă părinţii acestora au fost plăcut surprinși de iniţiativă:

„Sincer să vă spun prima oară văd aşa ceva în spitale. Ar fi bine să fie mai des că iată şi copii se distrag, în captivează cu diferite idei”, îmi spune Zinaida, mama unei fetiţe internată sâmbătă la spital. Urmare a unei întâmplări nefaste micuţa a avut nevoie de o intervenţie chirurgicală, povesteşte Zinaida.

„Nici nu vreau să îmi amintesc. Mergeam pe drum şi i-a căzut o piatră de la stâlp. Dar sperăm să fie bine şi o să fim mai atenţi.”

Ea constată că în Moldova faptele bune şi acţiunile de caritate dezinteresate sunt mai curând o excepție:

Se fac doar atunci când au loc alegeri. Atunci se observă că se fac fapte bune, dar pe parcursul anului nu prea...

„Se fac doar atunci când au loc alegeri. Atunci se observă că se fac fapte bune, dar pe parcursul anului nu prea. Pentru copii ar fi foarte bine să se facă lunar sau măcar o dată în două luni. Pentru copil e foarte interesant şi îi prinde bine pentru dezvoltare. Şi chiar aici stai şi te gândești numai la grija asta, că o doare. Dar aşa ne-am distras şi a trecut timpul mai repede.”

Natalia, o altă mamă, îmi spune şi ea că lumea necăjită de grijile cotidiene nu e predispusă azi să facă fapte bune pentru cei de-alături:

„Lumea e prinsă în propriile griji, fiecare e pentru dânsul, nu se mai gândeşte la cel bolnav sau nevoiaş. Eu nu prea am văzut să se facă fapte bune. se poate şi mai mult pentru că este de unde, dar nu este dorinţă.”

Echipa noastră de filmare a însoțit un alt grup de voluntari, cel care a mers la azilul republican pentru invalizi şi bătrâni. Voluntarii au făcut curat pe teritoriul azilului, au văruit copacii din curte. Între ei erau şi frizeri care la dorinţă îi tundeau pe vârstnici. A fost amenajat şi o zonă de olărit, unde locuitorii azilului erau ajutați să facă vase de lut.

Este al treilea an când Republica Moldova participă la Mișcărea mondială „Ziua faptelor bune”, marcată în peste 93 de state începând cu 2007. Scopul evenimentului este de a ajuta persoanele aflate în dificultate fără a aştepta ceva în schimb.

Previous Next

XS
SM
MD
LG