Linkuri accesibilitate

Când UE vrea să salveze planeta, dar vorbește de „sindromul Greta”


Activista suedeză Greta Thunberg 31 ianuarie, 2020
Activista suedeză Greta Thunberg 31 ianuarie, 2020

Noul șef al diplomației europene, altfel zis „ministrul de externe” al UE, Josep Borrell, a surprins pe toată lumea când a vorbit săptămâna trecută, pe un ton nonșalant, despre „sindromul Greta” care i-ar afecta, potrivit lui, pe mulți tineri.

Când UE vrea să salveze planeta, dar vorbește de „sindromul Greta”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:43 0:00
Link direct

Josep Borrell se adresa tinerilor care manifestează în marile orașe ale Europei occidentale pentru luarea de măsuri împotriva schimbărilor climatice și el i-a întrebat retoric pe tinerii manifestanți (atinși, potrivit lui, de „sindromul Greta”, el referindu-se, desigur, la activista suedeză pentru mediu Greta Thunberg) cum și dacă ei sunt gata să plătească pentru a face Europa mai verde.

Josep Borrell
Josep Borrell

Criticile au țâșnit imediat din toate părțile, în special din partea Verzilor din Parlamentul European, care i-au reproșat socialistului spaniol Josep Borrell (în vârstă de 72 de ani) că atitudinea și remarcile lui sunt în contradicție cu marele plan ecologist abia lansat de Comisia European din care el face parte: The European Green Deal.

În aceeași notă, Agenția Europeană a Mediului (European Environment Agency, EEA) a făcut astăzi public un foarte sever avertisment în legătură cu catastrofele naturale (inundații, secete și incendii) care vor lovi continentul în următoarele decenii.

EEA cere țărilor europene să ia măsuri din vreme pentru a se adapta...


Eforturile comune, spune EEA, ar putea reduce impactul, dar agenția susține că la nivel global condițiile climatice se vor înrăutăți.

Agenția a făcut publice o serie de hărți interactive și grafice din care rezultă că zonele de coastă marină vor fi cele mai afectate, în special orașe precum Veneția, Neapole, Barcelona și Nantes, dar și Haga sau Rotterdam. În interiorul continentului, ploile masive vor produce inundații din ce în ce mai distrugătoare, în vreme ce în sud se va extinde seceta. Asta va duce la o luptă pentru apă între agricultură, industrie și habitatul uman.

Dacă nu se atinge ținta de a limita creșterea temperaturii sub 2 grade Celsius, atunci țările Europei centrale și de est vor avea ploi din ce în ce mai torențiale și inundații.

De aceea, agenția EEA propune o serie întreagă de măsuri care, dacă sunt bine aplicate, ar trebui ca în următoarele decenii să poată să facă să coboare rata încălzirii planetare la nivelul celei din epoca pre-industrială.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG