Linkuri accesibilitate

Căderea rublei și a piețelor rusești. Ce amenințări aduc Rusiei sancțiunile și conflictul din Siria


În Rusia continuă căderea rublei. Joi cursul euro, pentru prima dată în doi ani, a depășit cursul de 79 de ruble. Iar cel al dolarului, pentru prima dată de la sfârșitul anului 2016, a depășit 64 de ruble. Pe bursă cotațiile s-au prăbușit. Luni capitalizarea pieței rusești de acțiuni a scăzut cu mai bine de 2,7 trilioane de ruble, sau cu 7 la sută. Cauza căderii piețelor rusești și a cursului rublei sunt noile sancțiuni introduse vineri de SUA împotriva Rusiei, precum și tensionarea situației în jurul Siriei, scrie Valentin Barîșnikov într-o analiză la Radio Svoboda, rezumată de Lina Grâu.

Sancțiunile au fost introduse împotriva unor oameni de afaceri cunoscuți și a unor oficiali sus-puși, precum și a câtorva companii rusești.

A fost vizat, în particular, Oleg Deripaska și compania acestuia, Rusal. Rusal a anunțat luni că riscă să ajungă în default tehnic la angajamentele sale creditare. La bursa din Hong Kong cursul acțiunilor companiei a căzut cu 50 la sută.

Averea a 50 cei mai bogați oameni din Rusia a scăzut cu aproape 12 miliarde de dolari pe fundalul căderii pieței rusești de valori, din cauza noilor sancțiuni, a anunțat revista Forbs.

Opoziția din Siria a acuzat forțele lui Bashar Assad de folosirea armelor chimice în orașul Douma. Președintele SUA, Donald Trump, a declarat că responsabilii de acest atac vor plăti un preț mare și a declarat: „Președintele Putin, Rusia și Iranul poartă responsabilitatea pentru susținerea animalului Assad”.

„Ne-am pomenit într-o nouă realitate și lucrurile sunt foarte grave”, scrie pe contul său de Telegram expertul financiar rus Kiril Tremasov, președinte al consiliului Asociației valutare internaționale din Moscova, care până în primăvara anului trecut a fost director al departamentului prognoză macrofinanciară a Ministerului dezvoltării economice a Rusiei. Într-o declarație pentru Radio Svoboda, Tremasov spune: „Faptul că în acest moment nu există niciun fel de comentarii oficiale la acest subiect și chiar și comentarii ale analiștilor sunt puține este o dovadă a faptului că a avut loc un eveniment fără precedent pentru care nimeni nu era pregătit, iar acum multă lume este în stare de șoc și încearcă să înțeleagă cum să trăiască mai departe în noua situație”.

Compania Rusal a primit o lovitură de grație, spune Tremasov: „Nu-mi amintesc ca vreodată acțiunile vreunei companii rusești să cadă cu 50 la sută. Existența companiei este sub semnul întrebării”.

Tremasov enumeră și consecințele sancțiunilor:

  • Companiei îi este de facto închis oxigenul. Aceasta va pierde piața americană, care anul trecut a fost de 1,44 miliarde de dolari din venitul total de 10 miliarde a companiei, și în mod sigur se va confrunta cu probleme și pe alte piețe.
  • Datoria totală a companiei Rusal la sfârșitul anului 2017 a fost de 8,5 miliarde dolari. Această datorie nu va putea fi refinanțată din băncile occidentale. Dar există bănci rusești de stat cărora teoretic le-ar putea ajuta Banca centrală.
  • Partea cea mai mare a datoriei sunt credite în dolari SUA și eurobonduri calculate în dolari. Teoretic Rusal nu poate face achitări în dolari. Incertitudinea în această privință face reală situația în care compania ar intra în default tehnic pe eurobonduri.

Dar, cel mai important aspect, notează analistul, este faptul că după Rusal în lista sancționaților poate ajunge practic orice companie rusească mare, iar „investitorii înțeleg că aceasta poate fi doar o primă rândunică, iată de ce pe toate piețele este o reacție de panică”.

Cade toată piața, nu doar compania Rusal, subliniază Tremasov. Cad obligațiunile de împrumut federal, care au scăderi fără precedent în ultimii ani, cad și eurobondurile. „Este o trecere la un nivel nou. Acum are loc o reevaluare a tuturor activelor rusești. Investitorii străini reduc cotele pentru Rusia. Atunci când nu știi ce va fi mâine, iar scenariile posibile sunt unul mai catastrofal decât altul, mulți decid să plece de pe piață acum și să-și continue activitatea la distanță urmărind ce va fi mai departe.”, spune expertul.

Tremasov nu se așteaptă la o revenire rapidă a investitorilor. Potrivit lui, acum are loc o scoatere masivă a capitalurilor străine și dacă a fost luată decizia de a reduce cotele investiționale pentru Rusia, atunci acest proces va mai dura încă câteva zile, ceea ce înseamnă că piețele vor rămâne sub presiune. „Și nu este clar ce eveniment în acest moment ar putea da motive de optimism. Pe când evenimente care ar putea accentua și mai mult panica sunt o mulțime”, spune Tremasov. Printre acestea sunt posibilele extinderi ale sancțiunilor pentru alte companii rusești, dar și situația din jurul Siriei, care s-a tensionat brusc și care amenință cu accentuarea riscurilor geopolitice.

Astfel, spune Tremasov, „străinii fixează venitul și pleacă de pe piața rusească”.

Căderea rublei rusești este, potrivit expertului, una previzibilă. Străinii scot de pe piață obligațiuni de împrumut federal și cumpără dolari, ceea ce exercită presiuni asupra rublei. Acesta prognozează că rubla își va continua deprecierea o vreme, însă, având în vedere actualul preț al petrolului, sigur nu se va ajunge la o prăbușire.

Expertul notează că sunt posibile salturi de până la 62,5-63 de ruble pentru un dolar, nivel care ar putea fi atins deja în luna aprilie. În cazul în care sancțiunile se vor extinde și confruntarea ruso-americană se va accentua rubla se va orienta către cotația de 66. Iar limita maximă a devalorizării, având în vedere experiențele din trecut, este de 74-76 ruble pentru un dolar.

Tremasov compară evenimentele de acum cu cele din vara anului 2014. „La fel ca și acum, după introducerea sancțiunilor atunci nimeni nu credea că se poate întâmpla ceva serios cu rubla. Dar ca printr-o coincidență prețul petrolului a început să scadă simultan cu introducerea sancțiunilor. Și acum prognozele privind piața de materie primă nu sunt foarte clare. Noi vedem cum crește extracția în SUA, așa că și cu petrolul se poate întâmpla orice. Acum petrolul este factorul cheie de menținere a rublei, așa că la o devalorizare majoră nu ne așteptăm, dar o depreciere în limitele a 10 la sută este posibilă”, susține expertul.

Instabilitatea generată de sancțiuni se va extinde și asupra sectorului real, spune Tremasov. Iar în situații de instabilitate oamenii își fac rezerve, închid proiecte, și asta afectează activitatea investițională.

Expertul consideră că unul dintre riscurile cele mai mari acum este posibilitatea ca autoritățile ruse să introducă măsuri de răspuns. „Unul dintre scenariile cele mai destructive pentru economie sunt măsurile de răspuns vizavi de companiile americane și a filialelor acestora din Rusia. Dar în pofida impactului distrugător al unui astfel de pas pentru economia noastră, nu aș exclude un astfel de scenariu”. Tremasov își exprimă condoleanțe Guvernului: „Tocmai se pregăteau să accelereze economia și uite că au ajuns iar în situația de a elabora măsuri anticriză. Dar poate că le este și convenabilă situația. Sarcina pusă de președintele Putin de la bun început era irealizabilă în cadrul actualei paradigme de dezvoltare social-economică a țării. Iar acum eșecul se poate pune pe seama situației de forță majoră”.

Totuși, Tremasov nu se așteaptă la o prăbușire a economiei rusești pentru că astfel de crize puternice vin de obicei după creșteri economice accentuate, iar economia rusească după anul 2014 așa și nu a ieșit „din mlaștină” și a avut doar o creștere anemică. Așa că evenimentele din ultimele zile doar amplifica probabilitatea ca „mlaștina” să se extindă pentru o perioadă nedeterminată.

XS
SM
MD
LG