Știrile presei moldovene
- Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat noile tarife pentru energia termică livrată consumatorilor SA „Termoelectrica” din Chișinău și CET-Nord din Bălți. NewsMaker scrie că la Chișinău, acestea au fost majorare de la 2.169 de lei la 2.854 lei/Gcal, fără TVA. La Bălți, tariful a crescut de la 2.115 la 3.052 de lei/Gcal, fără TVA. Tarifele vor intra în vigoare de la 1 octombrie.
- Congresul tuturor aleșilor locali din Găgăuzia, care urma să se desfășoare la 2 octombrie, a fost amânat pentru o perioadă nedeterminată, scrie Nokta, care îl citează pe președintele Adunării Populare de la Comrat, Dmitri Konstantinov. El nu a făcut precizări privind o nouă dată pentru desfășurarea congresului, spunând doar că ea va fi anunțată ulterior.
- Dosarul penal pentru abuz de putere intentat împotriva fostului procuror general, Valeriu Balaban, și fostului șef de direcție din cadrul Procuraturii Generale, Boris Crigan, transmis în instanță în 2018, bate pasul pe loc la Judecătoria Chișinău, scrie portalul Anticorupție. Presupusa infracțiune a avut loc în anul 2006 şi există riscul ca procesul să fie opritt din cauza expirării termenului de prescripție, atrag atenția jurnaliștii. După trimiterea dosarului în instanță, au fost programate 62 de ședințe de judecată, care în mare parte însă nu au mai avut loc, mai ales în perioada în care la guvernare a fost PSRM.
- Judecătoria Soroca a decis radierea fabricii de sticlă Cristal Flor din Florești din Registrul de Stat, după un îndelung proces de insolvență. Mold-Street scrie că fabrica era deținută, din 2011, de compania Cristal Flor Fenix. Portalul mai notează că statul a încasat prin intermediul serviciului fiscal aproape 90% din restanțele care figurau ca datorie a Cristal Flor Fenix la bugetul de stat. În rest, o mare parte din datoriile față de creditori au rămas neplătite. Potrivit Mold-Street, printre foștii asociați ai fabricii s-au numărat companii implicate în Laundromatul rusec, fiind legate de numele lui Veaceslav Platon. Mold-Street mai observă că din activele fabricii au rămas doar ruinele.
- Numărul de cetățeni ai Federației Ruse care au intrat în Republica Moldova după ce în Rusia a fost anunțată mobilizarea parțială este mai mic decât în aceeași perioadă a anului trecut, reține Ziarul de Gardă. Sursa citată citează Poliția de Frontieră care a anunțat că în ultima săptămână, în punctele de trecere a frontierei de stat au fost înregistrate 382.430 de traversări, dintre care cei mai multe – circa 160.000 au fost moldoveni. Topul călătoriilor în Moldova îl încheie cetățeni din Federația Rusă cu 2.676 de traversări, dintre care 1.360 pe sensul de intrare.
Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore
- Potrivit aplicației CrowdTangle de monitorizare a rețelelor, una dintre cele mai populare știri de pe Facebook-ul moldovean este știrea Europei Libere despre atacurile asupra administrațiilor locale și comisariatelor militare teritoriale din Rusia cu arme sau cocktail-uri Molotov, după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat mobilizare parțială duminica trecută.
- Un alt subiect care a atras atenția publicului este știrea portalului Realitatea despre participarea președintei Maia Sandu la prezentarea de modă „Unzip Moldovan Designers”, dar și despre afirmațiile ei că nu are un stilist vestimentar și își alege ținutele singură, ținând cont de părerile surorii sale și ale unei verișoare.
- Pe Instagram, populară este știrea despre anunțul autorităților din Osetia de Nord precum că Rusia a deschis un birou mobil de înrolare la frontiera cu Georgia și despre faptul că, potrivit martorilor, militarii formează blocaje rutiere.