Linkuri accesibilitate

„Ca după război”: Mărturiile unei moldovence stabilite la Los Angeles despre cel mai devastator incendiu din istoria orașului


Flăcările incendiului Eaton cuprind o casă din Altadena, California, 8 ianuarie 2025.
Flăcările incendiului Eaton cuprind o casă din Altadena, California, 8 ianuarie 2025.

Carolina Tataru (33 de ani) a plecat în SUA, cu actualul ei soț, în 2012, ca studenți. De 5 ani, stau în Los Angeles, în zona Woodland Hills. Deși acolo au loc des incendii, Carolina spune că cel de acum va rămâne în istorie. Familia nu a avut de suferit, dar e îngrozită de imaginile ca din filme.

În America, Carolina a muncit o vreme ca dispatcher, iar în prezent are grijă acasă de cei doi copii ai săi, de 1 și, respectiv, 3 ani. Soțul ei este șofer de camion. De când au început incendiile, familia urmărește evenimentele cu sufletul la gură. „Stai cu ochii pe zonele de pericol și încerci să te ții departe de ele – să nu fii prins în trafic sau, și mai rău, să ajungi înconjurat de flăcări, în cazul în care te aventurezi pe deal, pentru a face hiking”, povestește femeia.

Cătălina, într-o călătorie la Seattle, statul Washington, înainte de mutarea la Los Angeles.
Cătălina, într-o călătorie la Seattle, statul Washington, înainte de mutarea la Los Angeles.

Deși incendii de vegetație au loc practic în fiecare an în statul California, ea spune că cel de acum e fără precedent. „Dealurile și munții sunt acoperiți cu vegetație uscată. Pompierii au luptat cu morile de vânt, pentru că focul se extindea rapid și foarte agresiv din munți spre zonele de locuit. Au ars cartiere întregi – niște zone foarte frumoase. Mii de oameni au fost evacuați, au pierdut case și afaceri. Tot ce au avut mai de preț au pus în mașină și au plecat, lăsând în urmă erau case în flăcări. Când te uiți pe video, îți pare că e o scenă din film”, adaugă moldoveanca.

Carolina mai spune că autoritățile sunt mereu în alertă și pregătite cu echipamentul necesar – elicoptere, mașini de pompieri, alți specialiști instruiți să intervină în asemenea situații. Pe lângă asta, se caută soluții de cazare pentru oamenii care fug din calea focului.

„Ei fac tot ce le stă în puteri pentru a ține focul departe de casele oamenilor. Familia mea e în siguranță, nu am fost afectați. Nu am avut lumină 24 de ore, dar în rest, suntem bine. Pentru alții, însă, e ca după război. Mulți au plecat la prieteni, în zone sigure, sau au rămas în adăposturile din școli. Până la sfârșitul săptămânii, foarte multe școli și grădinițe rămân închise. Îmi pare foarte rău pentru toți cei care au avut de suferit, inclusiv au pierdut oameni dragi”, încheie ea.

Pompierii din California luptă, de câteva zile, în zona metropolei Los Angeles, cu o serie de incendii majore, care au ucis cinci persoane, au devastat comunități de pe coasta Pacificului până la Pasadena și au forțat mii de oameni să-și părăsească în fugă casele.

Aproximativ 130.000 de persoane au primit ordin de evacuare, în condițiile în care incendiile au mistuit în total aproximativ 108 kilometri pătrați – aproape de mărimea întregului oraș San Francisco. Incendiul Palisades este deja considerat cel mai distrugător din istoria orașului Los Angeles.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Aliona Ciurcă

    Din toamna lui 2015 și până în 2022 am lucrat la Ziarul de Gardă, unde am scris pe teme legate de drepturile omului. Din 2023, am devenit bursieră Vaclav Havel, după care am rămas să lucrez în biroul Europei Libere la Chișinău, unde scriu pe teme politice și sociale.  

XS
SM
MD
LG