Linkuri accesibilitate

Calvarul și moartea Niculinei: „o palmă pentru sistemul medical” moldovenesc


Poză simbol
Poză simbol

Decesul unei tinere de 20 de ani căreia medicii din Drochia par să-i fi refuzat îngrijirile medicale a cauzat astăzi un scandal la Guvern, unde premierul Pavel Filip a vorbit despre „indiferența umană”, a cerut demiterea și tragerea la răspundere penală a vinovaților. Niculina Bulat, orfana aflată în dializă, a decedat noaptea trecută la spitalul de urgență din Chișinău. A fost adusă cu aviația sanitară grație eforturilor Ziarului de Gardă care a scris mult despre acest caz, dar a ajuns prea târziu.

„Orfană în dializă: 10 zile în iad, respinsă de 3 instituții medicale”, scria acum trei zile „Ziarul de Gardă”, relatând despre tânăra dintr-o localitate din raionul Drochia, care după ce acum două săptămâni s-a adresat cu burta plesnită din cauza unei ascite la o instituţie din raion, ar fi fost purtată din spital în spital fără a se acorda ajutorul potrivit.

„Ziarul de Gardă” i-a urmărit viaţa, dedicându-i periodic articole şi campanii de strângere de fonduri pentru achiziţii de medicamente, încă din momentul în care Niculina avea 9 ani și ajunsese în dializă, la fel ca mama ei, care murise de insuficiență renală când copila împlinise14 ani. În ultimii zece ani, jurnaliştii de la „Ziarul de Gardă” spun că au adresat, periodic, demersuri la toți miniștrii Sănătății din toate guvernele, inclusiv unor responsabili din actuala garnitură guvernamentală, dar nu au reuşit să-i determine să trateze cu o atenţie mai mare cazul orfanei, care avea nevoie atât de asistenţa medicală specială, cât şi socială.

Preocuparea ziariștilor a fost în special cauzată de faptul că procedurile de dializă care i s-au oferit în toţi aceşti ani Niculinei ar fi fost lipsite de medicaţia necesară, acesta fiind motivul din care situaţia ei ar fi degradat constant până a ajuns cu o plagă în burtă la spitalul raional.

Despre ceea ce a urmat, Ziarul de Gardă a publicat declaraţii ale fetei din care rezultă că la trei spitale la care s-a adresat după ajutor a fost respinsă sau nu i s-a acordat toată asistenţa necesară, fata fiind nevoită să mai facă şi naveta, în ciuda stării grave în care se afla.

Directoarea „Ziarului de Gardă”, Alina Radu:

„Din păcate, s-a reacţionat foarte târziu şi atunci când o instituţie media aduce în atenţia cetăţenilor un caz strigător la cer de suferinţă a unui pacient care era în sistemul medical şi era cunoscută situaţia acestei paciente, abia atunci când s-a făcut public cazul şi a aflat multă lume, sistemul a reacţionat imediat, dar totul a fost în van, pentru că a fost foarte târziu.”

Ministerul Sănătăţii pare să se fi sesizat abia cu o zi înainte de deces, Niculina fiind adusă joi cu aviaţia sanitară la Spitalul de Urgenţă din Chişinău, unde s-a creat un consiliu medical care a încercat, fără succes, s-o salveze.

Ministerul Sănătăţii a anunţat declanșarea unei anchete, iar Secretarul de Stat din cadrul instituţiei, Boris Gîlcă, ne-a spus într-o intervenție telefonică:

„Asta doare, asta este o palmă pentru sistemul medical. Avem întrebări faţă de personalul medical din Drochia, cel al instituţiei din Bălţi, cu certitudine acest caz indică că avem o atitudine iresponsabilă în exercitarea meseriei de medic…”

La o şedinţă extraordinară a executivului, convocată urmare a acestui deces, premierul Pavel Filip a numit „inuman” modul în care a fost tratată tânără de sistemul medical şi a cerut „nu doar demisii, dar şi răspundere penală” pentru vinovaţi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG