Linkuri accesibilitate

Campania „Copiii LGBT în școala ta” | În Chișinău a început sezonul de încălzire


Marșul LGBT+, Chișinău, 19 iunie 2022.

Care au fost principalele știri din presa online din ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele, aflați dimineața la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

 • În Republica Moldova a fost lansată prima campanie de conștientizare privind drepturile copiilor LGBT+, scrie portalul newsmaker.md. Campania „Copiii LGBT în școala ta” prezintă o serie de materiale care au scopul să ajute profesorii și profesoarele să înțeleagă dificultățile pe care le întâmpină copiii LGBT+ din cauza stereotipurilor și a prejudecăților. „Îndemnăm cadrele didactice să accepte, să respecte și să promoveze diversitatea, încurajând elevii și elevele să inițieze discuții, reflecții pe tema identității de gen și a orientării sexual-romantice”, se mai arată în mesajul organizatorilor citat în articol. Campania este susținută de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului și Platforma Copiilor, în cadrul unui program de instruire desfășurat de Centrul de informații GENDERDOC-M.
 • Ziarul de Gardă scrie că lucrările de amenajare a căilor de acces către Chișinău Arena sunt în toi și până pe 25 noiembrie ar urma să fie finalizate. Autorii notează că deși cerințele contractului spun că drumul trebuia să fie dat în folosință în luna august 2023, responsabilii din cadrul Administrației de Stat a Drumurilor susțin că lucrările la porțiunea de drum se execută acum în regim „accelerat”. Pe 14 septembrie 2022, Cabinetul de miniștri a adoptat o hotărâre prin care a dispus transferarea din Fondul de rezervă a 24 de milioane de lei către Administrația de Stat a Drumurilor, care a organizat licitația pentru construcția drumului de acces spre complexul sportiv „Chișinău Arena”.
 • Agora.md îl citează pe vicepremierul Andrei Spînu, care a anunțat că în luna octombrie curent, moldovenii și-au redus în mod semnificativ consumul de gaze naturale și electricitate. Spre deosebire de luna octombrie a anului trecut, în acest an, întreaga țară a redus consumul la gaz cu peste 50% și cu aproape 15% la electricitate. Spînu a mai precizat că R. Moldova continuă să importe peste 80% din electricitate din România, deficitul de energie electrică fiind pentru ziua de marți, 8 noiembrie, de aproximativ 8,2%.
 • Ruble pentru Dodon – este titlul unei investigații semnate de jurnaliștii de la rise.md în parteneriat cu Centrul „Dossier”, care au depistat șase transferuri bancare din Rusia destinate asociației obștești din Moldova condusă de fostul președinte socialist, Igor Dodon. Însumate, e vorba de peste 20 de milioane de ruble, echivalentul a circa 5 milioane de lei sau aproximativ 300 de mii de dolari. Reporterii amintesc că fiind în funcția de șef al statului, Igor Dodon și partidul său și-au construit unele campanii electorale pe teze precum că Republica Moldova e în pericol să fie capturată de străini, insistând și asupra faptului că asociațiile obștești susținute financiar din exterior reprezintă o amenințare la adresa țării. Doar că, scriu jurnaliștii de la Rise Moldova, după ce la sfârșitul anului 2021 Igor Dodon a pierdut întreținerea contribuabililor moldoveni, el însuși a trecut la „întreținerea” unei asociații obștești finanțate de oameni de afaceri apropiați Kremlinului.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

 • Potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle, una dintre cele mai citite postări de pe Facebook-ul moldovean este a Ziarului Național care a scris că Ucraina se rupe de Biserica Ortodoxă de la Moscova și schimbă data la care va sărbători Crăciunul. Publicația notează că decizia conducerii bisericii ortodoxe ucrainene de a permite parohiilor să țină slujbele de Crăciun pe 25 decembrie reprezintă o premieră. Kievul face, astfel, încă un pas spre Vest, în încercarea de a renunța la una dintre cele mai puternice legături cu Moscova, se mai spune în articol.
 • Pe instagram, a trezit interes anunțul despre startul sezonului termic 2022-2023 pentru toți consumatorii din municipiul Chișinău. tv8.md îl citează pe primarul capitalei, Ion Ceban, care a declarat că 26 de mii de familii vor primi în acest an compensații din partea primăriei, fiind vorba de 40% din suma din factură.

 • 16x9 Image

  Tamara Grejdeanu

  Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG