Linkuri accesibilitate

Prețurile pe care le plătește Moldova pentru curentul românesc, în diferite ore de consum   


Vicepremierul responsabil de infrastructură, Andrei Spînu, a îndemnat cetățenii pe rețeaua Telegram să economisească în continuare energia electrică și a anunțat prețurile pe care le achită Republica Moldova în diferite ore de consum.

Cele mai mari prețuri revin orelor de seară, când se atestă cel mai mare consum – între 184 și 351 de euro MW/h, dar și orelor dimineții – între 140 și 274 de euro MW/h. Noaptea, prețul energiei electrice este de 100-107 de euro MW/h.

„Cu cât mai mult economisim în orele de vârf, cu atât mai puțin achităm pentru electricitate”, a scris Andrei Spînu.

Vicepremierul a mai precizat că, pentru data de 3 noiembrie, firma de stat Energocom a cumpărat de pe bursa românească de electricitate (OPCOM) 8040 MW/h, cantitate ce acoperă 65% din consumul necesar al malului drept. Pentru joi, deficitul de curent va fi de circa 10%, față de 14% - cât a fost miercuri.

SA Energocom cumpără energie electrică de la OMV Petrom și Nuclearelectrica din România. Șeful Energocom, Victor Bânzari, a precizat că a fost identificat încă un producător român de curent de la care ar putea să fie făcute achiziții.

SUA au comunicat că vor oferi Moldovei aproximativ 50 de milioane de dolari pentru rambursarea achizițiilor de energie electrică și „reducerea dependenței [energetice] față de Rusia”. Pe 2 noiembrie, Comisia politică externă și integrare europeană din Parlamentul de la Chișinău a avizat pozitiv inițierea negocierilor și aprobarea semnării celui de-al 14-lea Amendament la Acordul de asistență încheiat între Guvernul moldovean și Guvernul american. Documentul urmează să ajungă și în plenul legislativului moldovean, pentru a fi votat de deputați.

După ce Tiraspolul a refuzat să mai vândă, de la 1 noiembrie, malului drept energie electrică produsă pe gaze de Centrala de la Cuciurgan (controlată de o companie rusă), iar livrările de curent din Ucraina au fost întrerupte pe 11 octombrie din cauza distrugerii infrastructurii energetice urmare a atacurilor rusești, compania Energocom este nevoită să cumpere curent din România la prețuri mai mari. De la Centrala de la Cuciurgan, malul drept cumpăra curent la prețul de 62,5 dolari MW/h.

Pe 2 noiembrie, Agenția Națională pentru Reglementare Energetică (ANRE) a aprobat majorarea tarifelor la energia electrică. 4,77 de lei/kWh vor achita locuitorii din centrul și sudul Moldovei și 4,81 de lei/kWh –cei din regiunea de nord. Tarifele ar urma să intre în vigoare pe 4 noiembrie.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG