Linkuri accesibilitate

Care va fi relația dintre Dodon și Moscova, după invalidarea creditului rusesc?


Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, (dreapta) și președintele R. Moldova, Igor Dodon
Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, (dreapta) și președintele R. Moldova, Igor Dodon

Curtea Constituțională spune că guvernul moldovean poate renegocia acordul de împrumut cu Rusia, dacă dorește, dar că trebuie să excludă prevederi controversate ca aceea că statul poate garanta creditele private ale firmelor moldovene la bănci rusești.

Nu este limpede dacă se va renegocia și mai ales dacă va vrea Moscova. Ce consecințe poate avea însă acest blocaj pentru relația Chișinău - Moscova în general și pentru relațiile președintelui Igor Dodon la Moscova în special?

Ce șanse sunt pentru renegocierea creditului rusesc?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:27 0:00
Link direct



Observatorii de la Chișinău îi prevesteau lui Igor Dodon, imediat ce împrumutul fusese blocat de Curte, dificultăți în a explica la Moscova de ce nu a reușit să asigure un parcurs liniștit acordului, deși controlează practic puterea.

Vladimir Soloviov, un jurnalist din R. Moldova care lucrează la Moscova și își publică articolele în publicația kommersant.ru remarcă însă că, în afară de Igor Dodon, Federația Rusă nu mai are aliați fideli în Republica Moldova, prin urmare relația acestuia cu Kremlinul cel mai probabil nu va avea de suferit:

Moscova chiar nu are cu cine lucra în R. Moldova decât cu Dodon

„Scandalul din jurul acestuia credit nu e totuși de proporțiile celui din 2003 din jurul memorandumului Kozak. Atunci, de exemplu, Voronin, după respingerea memorandumului, a încetat să mai fie considerat de Moscova partener, iar în 2005 s-au observat chiar încercări ale Rusiei de a înlătura Partidul Comuniștilor de la putere. Acum, lucrurile nu sunt chiar atât de serioase. Și apoi Dodon probabil a găsit anumite explicații – că Curtea Constituțională este o instituție independentă sau că, invers, nu e independentă și nu a avut ce-i face... Cel mai important e că, acum, Moscova chiar nu are cu cine lucra în R. Moldova decât cu Dodon. De aceea, relațiile vor continua.”

Comentând recent decizia Curții Constituționale de a declara neconstituțional acordul de credit, un adjunct al ministrului Afacerilor Externe al Rusiei, Andrei Rudenko, i-a amintit repetat Chișinăului că el este cel care a cerut ajutor, nu Rusia, care însă a întins cu sinceritate această mână de ajutor R. Moldova. Diplomația rusă s-a declarat totodată neplăcut surprinsă și nedumerită, iar Vladimir Soloviov ne-a împărtășit punctul său de vedere asupra motivelor acestei nedumeriri:

Există firește multe întrebări la acest acord la care nu s-a oferit răspuns

„Totuși, nu se întâmplă prea des ca un stat care cere bani, apoi îi primește, refuză până la urmă să-i ia. Eu personal nu-mi prea amintesc așa situații, poate doar cea de acum câțiva ani din jurul creditului polonez, când R. Moldova a creat astfel de condiții încât donatorul polonez și-a dat seama până la urmă că banii nu vor fi folosiți conform destinației, prin urmare nu a mai oferit acel credit. Să se refuze însă un împrumut, în condiții economice atât de complicate cum sunt actualele, e destul de ciudat. Deși există firește multe întrebări la acest acord la care nu s-a oferit răspuns și, probabil, era absolut necesar de construit altfel toată comunicarea în jurul acestei teme. ”

Curtea Constituțională de la Chișinău, care tocmai și-a publicat motivele din care a oprit creditul rus, a invocat nerespectarea procedurilor de încheiere a acordului de credit, în particular excluderea controlului parlamentar, o formulare prea vagă a articolului privind garantarea creditelor private și lipsa din acord a procedurii de soluționare judiciară a litigiilor, spunând totodată că un acord renegociat ar trebui, obligatoriu, să nu conțină aceste carențe. Și președintele Igor Dodon, și premierul Chicu au semnalat că și-ar dori să purceadă la renegocieri, însă nu sunt siguri că partea rusă va fi de acord.

Previous Next

XS
SM
MD
LG