Linkuri accesibilitate

„Au simulat rușii generozitatea sau au mizat pe trădarea lui Dodon?” (N.Negru /Cotidianul)


Revista presei matinale.

Petru Grozavu scrie în Ziarul de Gardă că, pe lângă toate relele pe care le-a adus cu el, COVID-19 ar fi făcut și un bine: a eliminat din viața noastră pentru acest an un eveniment istoric „fals”, care ar fi fost „băgat pe gât, inoculat” în anii de dominație sovietică în Basarabia. De 75 de ani Rusia se victimizează și se eroizează, asumându-și, în exclusivitate, doar meritele, nu și crimele și ororile celui de-al doilea război mondial, menționează autorul. Apoi, el enumera „adevărurile” despre care tace Rusia timp de 46 de ani după război și alți aproape 30 de ani după căderea URSS: că nu a purtat doar un război de apărare, ci și unul de ocupație, că urmările acestor ocupații sunt catastrofale, suferințele – enorme, cifra morților înspăimântătoare. „Nimeni nu neagă rolul și contribuția Rusiei în biruința împotriva fascismului”, mai scrie Grozavu, „dar tot așa nu putem nega rolul și contribuția Rusiei în declanșarea celui de-al doilea război mondial”. Argumentul argumentelor, în acest sens, a fost și rămâne pentru autor Pactul Ribbentrop-Molotov, prin care la 23 august 1939 URSS și Germania își împărțeau frățește între ele sferele de influență în Europa Centrală și de Est.

Tv8 prezintă într-o știre reacția mai multor deputați din opoziție la acțiunile care au fost totuși organizate pe 9 mai în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) de Ziua Victoriei - un maraton auto dedicat „Zilei Victoriei”, cu zeci de participanții îmbrăcați în uniforme militare și purtând drapele roșii și panglica „Sf. Gheorghe”. Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Petru Frunze, îi reproșează președintelui Igor Dodon că „a închis zeci de mii de afaceri în perioada când erau stabilite câte 10 persoane pe zi infectate cu COVID-19, iar când sunt peste 120 persoane infectate pe zi, organizează paradă. Cetățenii nu pot sa participe la înmormântarea rudelor de gradul întâi, iar în același timp prietenii președintelui fac paradă în număr de sute de persoane”, a mai scris pe Facebook deputatul. Totodată, deputata Platformei Demnitate și Adevăr, Maria Ciobanu, afirmă că acțiunile nu ar fi avut loc dacă președintele PDM ar fi pus piciorul în prag. „Bătaia de joc din PMAN pe care a organizat-o ieri Dodon este și pe conștiința lui Pavel Filip. Fiind la guvernare, încuviințează în mod tacit la 9 mai dezmățul sovietic roșu-negru de pe străzile Chișinăului, cu o panglică kolorado, de care s-a dezis până și Lukașenko”, arată în comentariul său Maria Ciobanu.

În vârf de pandemie și cu record de decese, în Moldova s-au reluat slujbele cu enoriași, scrie cotidianul.md. În articol se aduc argumente că decizia autorităților de a permite, începând de duminică, 10 mai, desfășurarea slujbelor cu enoriași, în aer liber vine într-un context nefavorabil din punct de vedere epidemiologic. Sâmbătă s-au înregistrat 139 noi cazuri de infectare, în creștere față de ultimele zile și cel mai negativ bilanț al deceselor, în număr de 11 - un record de la declanșarea pandemiei. Publicația reamintește în context condițiile în care se permite reluarea slujbelor: respectarea obligatorie a distanței sociale de minim 2 metri, fiecare biserică să le pună la dispoziția credincioșilor apă, săpun, dezinfectanți pentru igienizarea mâinilor, interiorul bisericilor, mobilierul bisericesc, căile de acces și spațiile adiacente vor fi cu regularitate dezinfectate.

Un alt articol de pe același portal se întitulează: cum strategia Suediei, de a nu impune restricții, s-a transformat într-un mare eșec. Articolul stăruie pe ideea că Suedia, unde restricţiile pentru încetinirea noului tip de coronavirus sunt mai suple decât în alte state din Europa, recunoaşte astăzi că a eşuat în a-şi proteja bătrânii. Dintre cele circa 3.200 de decese înregistrate acolo de la începutul epidemiei, aproape jumătate au avut loc în căminele pentru vârstnici.

Vitalie Călugăreanu constată în corespondența sa pentru DW.com că, după anularea acordul de credit cu Rusia, majoritatea parlamentară de la Chișinău a început să se clatine. Mai mulți deputați democrați din majoritatea parlamentară, care îl deservește politic pe Igor Dodon, au părăsit PDM și au aderat la fracțiunea "Pro Moldova", a cărei lider este deputatul Andrian Candu, finul oligarhului Vlad Plahotniuc, fugit din Moldova în iunie 2019, ca urmare a unei tentative eșuate de a menține forțat puterea după alegerile parlamentare din februarie 2019, scrie Călugăreanu. Cât despre anularea acordului cu rușii, juristul Ștefan Gligor, citat în articol, susține că socialiștii și Igor Dodon vor încerca să exploateze electoral acest eveniment, inoculând, prin instrumentele mediatice pe care le dețin, că înalta Curte a făcut jocul politicienilor din opoziție și a privat cetățenii de bani pentru plata pensiilor și salariilor. În realitate, în opinia lui, creditul era destinat pentru campania din toamnă (alegeri prezidențiale) a lui Igor Dodon.

Nicolae Negru se ocupă în ziarulnational.md de consecințele politice și geopolitice ale hotărârii curții de a anula acordul de credit rus. Igor Dodon, care primește o lovitură năucitoare, ar putea să aibă probleme cu finanțarea campaniei electorale, crede el, dar nu e cel mai neplăcut lucru: i s-a năruit visul de deveni un alt „tătuc” sau „lider al națiunii” în spațiul CSI, asemeni lui Putin sau Lukașenko. Ratingul său ar putea să scadă și el, crede Negru, căci „poporul” îi iubește pe cei „tari”, iar pe cei „slabi” îi compătimește, în cel mai bun caz. Cetățenii bine informați vor înțelege că Dodon a creat așteptări false, „s-a umflat ca broscoiul care a vrut să egaleze ca mărime boul, într-o fabulă de Esop”. Dodon se face de râs nu numai în fața simpatizanților săi, ci și în fața lui Putin, pentru că nu a putut asigura primirea „cadoului” oferit cu generozitate, în condiții financiare grele pentru Rusia, de idolul său. Și Putin se face de râs, mizând pe Dodon. Mai rămâne de clarificat un singur lucru, crede Negru: „au simulat rușii generozitatea sau au mizat pe trădarea lui Dodon?”

XS
SM
MD
LG