Linkuri accesibilitate

Casa Albă: Decizia Rusiei de a suspenda livrările de cereale pe Marea Neagră va afecta milioane de oameni


Casa Albă solicită Rusiei să revină asupra deciziei de a ieși din Inițiativa privind livrările de grâu, la Marea Neagră.

Acordul initial fusese mediat în 2022, într-un efort de stabilizare a prețurilor globale la alimente, care au crescut vertiginos ca răspuns la războiul din Ucraina. Regiunea Mării Negre produce aproape întregul grâu vândut în Europa și Africa.

Casa Albă: Decizia Rusiei de a suspenda livrările de cereale pe Marea Neagră va afecta milioane de oameni
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:11 0:00

„Decizia Rusiei de a suspenda participarea în Inițiativa privind grâul va agrava insecuritatea alimentară și va afecta milioane de oameni vulnerabili din întreaga lume”, a declarat Adam Hodge, purtător de cuvânt interimar al Consiliului pentru Securitate Națională. „Mai mult de jumătate dintre cele 32 de milioane de tone de grâu și produse alimentare expediate prin intermediul acestei inițiative au fost livrate țărilor în curs de dezvoltare, inclusiv unor regiuni cu insecuritate alimentară ridicată” – a spus purtătorul de cuvânt, continuând „Fiecare transport realizat în cadrul acestei inițiative a contribuit la reducerea dificultăților în cele mai sărace țări ale lumii, deoarece aducerea grâului pe piețele mondiale duce la scăderea prețurilor la alimente pentru toată lumea”.

Hodge a adăugat că decizia Moscovei a dus deja la o nouă creștere a prețurilor globale la alimente. „Solicităm guvernului Rusiei să revină imediat asupra acestei decizii.” Acordul a expirat luni dimineață, la un an după ce a fost încheiat de Rusia, Ucraina, Turcia și Organizația Națiunilor Unite, în iulie anul trecut.

Ministerul rus de externe a informat Turcia, Ucraina și alte țări că nu va mai respecta garanțiile de siguranță pentru navele care transportă grâu în regiune. Moscova susține că celelalte țări implicate în inițiativă nu și-au respectat promisiunile de a sprijini Rusia în exporturile sale de alimente și îngrășăminte. „În aceste condiții de sabotaj deschis în implementarea acordurilor de la Istanbul, continuarea Inițiativei de la Marea Neagră, care nu și-a justificat scopul umanitar, devine fără sens”, se arată într-un comunicat al Kremlinului.

Ucraina s-a străduit să găsească o soluție pentru a-și continua exporturile de cereale, în ciuda faptului că acordul privind transportul de cereale prin Marea Neagră era pe cale să expire. Această provocare a determinat autoritățile ucrainene să pună în aplicare un plan de rezervă ingenios pentru a-și transporta încă mărfurile spre destinațiile dorite. Cu o investiție masivă în valoare de 500 de milioane de dolari, Ucraina a înființat un fond de garanții menit să acopere orice daune sau cheltuieli suportate de navele care tranzitează Marea Neagră.

Ucraina și-a diversificat rutele de transport, concentrându-se asupra transportului mai multor cantități de cereale pe Dunăre. Deși Ucraina poate continua să exporte cereale fără acordul pentru Marea Neagră, acest lucru nu va fi fără consecințe. Fermierii ucraineni vor suferi pierderi financiare și costuri logistice mai mari, cu impact asupra veniturilor.

XS
SM
MD
LG