Linkuri accesibilitate

Cât a cheltuit Primăria Chișinău pentru sărbătorile de iarnă?


În acest an, Primăria Chișinău a fost singura instituție din capitală care s-a ocupat de inaugurarea bradului și de târgul de Crăciun
În acest an, Primăria Chișinău a fost singura instituție din capitală care s-a ocupat de inaugurarea bradului și de târgul de Crăciun

Primăria Chișinău a păstrat decorațiunile pentru sărbătorile de iarnă din oraș până la sfârșitul lunii ianuarie. Europa Liberă a întrebat primăria ce costuri suportă pentru iluminatul decorativ și cât a cheltuit pentru concertele de Crăciun și de Revelion, dar a primit un răspuns evaziv.

Mai exact, în solicitarea expediată Direcției Cultură a municipiului Chișinău, am întrebat cât a plătit primăria pentru desfășurarea evenimentelor legate de sărbătorile de iarnă; care sunt costurile pe care le suportă pentru a păstra târgul de Crăciun și decorațiunile în ianuarie; dacă artiștii angajați de primărie în 2023 rămân și în acest an și cu ce salarii.

În răspunsul remis, Direcția Cultură ne-a соmunicat doar că evenimentele respective au avut loc „în limitele cadrului legal” și „соnform mijloacelor bugetare planificate”, care „diferă de la an la an”, în funcție de programul manifestărilor cultural-artistice aprobat de consiliul municipal.

În bugetul pentru anul 2023, spre care ne direcționează autoritatea, Primăria preconiza pentru sărbătorile de iarnă cheltuieli totale de 3,5 milioane de lei. Direcția Cultură susține că pregătește acum un raport privind executarea programului pentru 2023 și promite să-l publice pe site-ul său.

În ceea ce privește angajarea artiștilor, direcția spune că nu poate divulga informații privind salariile lor, întrucât acestea ar intra „în sfera de protecție a datelor cu caracter personal”.

Cu cât i-a plătit primăria pe Ștefan Bănică Jr. și Carla’s Dreams

La sfârșitul lui noiembrie, atunci când anunța că în centrul Chișinăului și în sectoare vor fi amenajate târguri de Crăciun, primarul Ion Ceban spunea că municipalitatea a făcut calcule, conform cărora decorațiunile din tot orașul vor costa „aproximativ cât consumul unui bloc de locuit cu 25 de apartamente”.

„La organizarea sărbătorilor de iarnă, avem și parteneri care ne vor dona generatoare electrice pe care le vom folosi, iar la final le vom oferi instituțiilor educaționale din capitală”, menționa Ceban.

La inaugurarea pomului de Crăciun din centrul capitalei, Primăria l-a avut ca principal pe Ștefan Bănică Jr. Direcția Cultură a plătit impresarilor invitatului din România peste 400.000 de lei.

În afară de Bănică Jr., autoritățile municipale au invitat la eveniment mai mulți artiști locali, inclusiv trupa „Brio Sonores”. Formația a cântat pentru primarul Ion Ceban și vara trecută, când acesta organiza concerte în diaspora, mai exact, la Viena și la Barcelona.

Pentru invitatul special de la concertul de Revelion, trupa Carla’s Dreams, Primăria a achitat 586.000 de lei pentru servicii de impresariat.

În 2023, de sărbătorile de iarnă, Chișinăul a avut parte de un singur pom și un singur târg de Crăciun, Guvernul invocând că nu-și dorește divizarea societății pe acest subiect.

Ion Ceban a declarat Primăria Chișinău drept „cea mai transparentă instituție din țară”, însă pe site-ul acesteia, în dreptul Direcției Cultură, ultimele documente publicate sunt din anul 2020.

  • 16x9 Image

    Aliona Ciurcă

    Din toamna lui 2015 și până în 2022 am lucrat la Ziarul de Gardă, unde am scris pe teme legate de drepturile omului. Din 2023, am devenit bursieră Vaclav Havel, după care am rămas să lucrez în biroul Europei Libere la Chișinău, unde scriu pe teme politice și sociale.  

XS
SM
MD
LG