Linkuri accesibilitate

Ce așteaptă Europa de la noul președinte american Joe Biden


Noul președinte al Statelor Unite, Joe Biden
Noul președinte al Statelor Unite, Joe Biden

Nu s-a mai întâmplat ca o schimbare de președinție americană să stârnească atâtea așteptări în Europa și discursuri de început de eră nouă. Totul, însoțit de avertismente în legătură cu faptul că ceea ce s-a întâmplat în America se poate întâmpla și pe vechiul continent.

Ce așteaptă Europa de la noul președinte american Joe Biden
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:43 0:00
Link direct

Cum a spus-o președintele Consiliului European, Charles Michel: „Evenimentele din 6 ianuarie au arătat că printre alte valori mai avem ceva în comun: apărarea democrației și a statului de drept. Ziua de 6 ianuarie a fost o lecție pentru noi toți, un semnal de alarmă că până și în democrațiile noastre atât de solide coborâm de multe ori garda prea mult. Apărarea democrației implică o vigilență permanentă și grija de a păstra coeziunea societății noastre. Ce s-a întâmplat în America e valabil si aici în Europa.”

La rândul ei, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus: „Imaginile pe care le-am văzut în America ar trebui să ne servească de exemplu și semnal de alarmă că trebuie să rămânem vigilenți, în ciuda faptului că democrația noastră pare solidă.

Imaginile pe care le-am văzut în America ar trebui să ne servească de exemplu că trebuie să rămânem vigilenți, în ciuda faptului că democrația noastră pare solidă...
Ursula von der Leyen

Nu ne putem permite să credem că suntem imuni la așa ceva și de altfel asemenea lucruri s-au întâmplat deja la noi. În luna august, câteva sute de activiști au atacat clădirea Reichstagului din Berlin și doar curajul și cooperarea poliției i-a oprit. Ne amintim și de Jo Cox, deputata laburistă britanică asasinată de un extremist de dreapta în acele zile înfierbântate din iunie 2016 înainte de Brexit, lucru care ne șochează până astăzi”.

Suspinul de ușurare este așadar perceptibil, chiar sonor în Europa: „După patru ani foarte lungi”, a adăugat von der Leyen, „Europa are din nou un prieten la Casa Albă”.

Europa așteaptă multe lucruri de la Joe Biden, câteva pe care el le-a promis deja. Astfel, Biden a promis că va readuce SUA în cadrul Tratatului de la Paris în legătură cu combaterea încălzirii planetare, dar europenii doresc să vadă SUA înapoi în acordul cu Iranul în legătură cu controlul nuclear, dar și să se ajungă la o poziție comună în legătură cu comerțul cu China.

Nici măcar în Marea Britanie, unde Boris Johnson contase atât de mult pe sprijinul lui Donald Trump după Brexit, nimeni nu a exprimat vreun regret în fața schimbării conducerii de la Washington, ba chiar șefa guvernului scoțian, Nicola Sturgeon, care dorește în continuare un referendum în legătură cu independența Scoției, pentru a rămâne în UE, a lansat un sonor „Cheerio!” de bucurie pentru plecarea lui Trump.

În sfârșit, pe lângă atâția politicieni și partide și felurite instituții care și-au exprimat satisfacția unanimă, merită subliniat mesajul umoristic al rețelei de transport urban din Bruxelles, STIB/MVIB, care i-a transmis lui Donald Trump un: „Adio din iad!” („​The hellhole says goodbye!”), aluzie la faptul că Trump numise în ianuarie 2016 capitala Belgiei și a UE drept „haznaua iadului" („​hellhole”) pentru felul în care minoritatea musulmană trăiește acolo fără a fi asimilată.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG