Linkuri accesibilitate

Calculele partidelor parlamentare până la eventualele anticipate


Alegeri locale la Chişinău. 3 iunie 2018
Alegeri locale la Chişinău. 3 iunie 2018

„Nu vor fi niciun fel de negocieri” cu democraţii, a spus cu fermitate perşedintele Igor Dodon, liderul neformal al PSRM.

După aproape trei luni de incertitudine post-electorală, președintele Igor Dodon a spus miercuri că va cere Curţii Constituţionale să spună la ce dată poate dizolva noul Parlament, care nu funcționează, dacă va fi nevoit să convoace alegeri anticipate. Nu este prima dată când șeful statului invocă spectrul „anticipatelor”, iar corespondenta Europei Libere a căutat să afle dacă de data aceasta pericolul repetării scrutinului este real.

„Nu vor fi niciun fel de negocieri”, a spus cu fermitate, referindu-se expres la democraţi, Igor Dodon, miercuri într-o emisiune de televiziune, după ce Curtea Constituţională i-a interzis să înainteze deocamdată candidatura vreunui premier.

Dodon a repetat în aceeaşi emisiune că dacă socialiştii s-ar putea coaliza cu cineva, aceştia ar fi deputaţii Blocului ACUM, iar în caz contrar vor opta pentru anticipate.

„Un al treilea scenariu nicinu este examinat”, a spus el, avansând şi un termen când anume ar putea să se producă anticipatele – cel mai probabil în luna octombrie.

Întrebat ce ar putea schimba un scrutin anticipat, Igor Dodon a descris în lux de amănunte o situaţie în care opoziţia, reprezentată ar trebui să înţelegem de socialişti, va fi negreşit favorizată, în timp ce dreapta, adică Blocul ACUM şi democraţii, dimpotrivă, va avea de suferit.

„Dreapta va pierde pentru că şi-a arătat faţa în timpul acestor încercări de negocieri. Cum se zice, mai bine nici nu începeau. Acum ei vor fi bombardaţi pentru că au vrut cu socialiştii şi electoratul moderat îi va părăsi”, a spus Dodon.

Jurnalistul Vitalie Călugăreanu crede că întreg discursul preşedintelui Igor Dodon are o singură miză.

Vitalie Călugăreanu
Vitalie Călugăreanu

„Să compromită definitiv Blocul ACUM în perspectiva anticipatelor. Eu nu am ţinut cont niciodată de ipotezele lui Igor Dodon, pentru că nu-l consider un actor independent. El iar aduce discuţia spre o coaliţie PSRM-ACUM tocmai ca să-i pună capac definitiv acestui bloc, repet, în perspectiva anticipatelor, care în momentul acesta devine principala schemă pe care merge Plahotniuc şi Dodon - compromiterea Blocului ACUM şi anticipate. Acest scenariu a fost scris înainte ca să înceapă campania electorală, era nevoie ca această campanie să genereze blocajul de azi, pentru ca partidele socialiştilor şi democrat să anihileze aceste două partide proeuropene din bloc, pentru ca în perspectiva anticipatelor să reducă şansele acestui bloc electoral şi în viitoarea configuraţie politică să le fie mai uşor să guverneze împreună”, se declară convins Călugăreanu.

Mai ales că după decizia recentă a Curţii Constituţionale, varianta unei coaliţii create de democraţi după modelul 2016, adică prin cooptarea deputaţilor din alte fracţiuni, s-ar exclude definitiv, după părerea lui Călugăreanu.

După decizia CC, eu cred că posibilitatea unei alianţe chiar şi cumva tacite decade...
Vitalie Călugăreanu

„După decizia CC, eu cred că posibilitatea unei alianţe chiar şi cumva tacite decade, pentru că Igor Dodon nu mai poate înainta acel candidat la funcţia de premier, ca să fie votat cumva pe furiş, sub forma unui guvern minoritar. Prin decizia de miercuri, Curtea practic a făcut ceea ce visa Igor Dodon - el nu mai poate înainta prim-ministru, iar conducerea Parlamentului nu poate fi aleasă în situaţia în care nu există o coaliţie de guvernare”.

Igor Volniţchi anticipează, pe de altă parte, o ieşire la rampă în timpul apropiat a democraţilor. Pentru a întoarce lucrurile într-o albie favorabilă sieşi, democraţii ar fi întins suspansul cât s-a putut, spune Volniţchi, ca acum orice ar propune să fie acceptat cu o mai mare probabilitate de electoratul obosit de spectacolul postelectoral la care s-au dedat celelalte formaţiuni politice.

Igor Volniţchi
Igor Volniţchi

„Pentru mine este stranie această tăcere a democraţilor, întrucât nu este felul de a fi al PD de a stea la o parte şi să aştepte ca cineva să ia decizii care eventual să-i afecteze. PD intenţionat şi-a luat această pauză, ca în momentul favorabil să iasă cu o mişcare decisivă. În interesul PD este să aştepte până situaţia va deveni fierbinte de tot, va ajunge în punctul critic, când perspectiva anticipatelor va părea inevitabilă şi doar intervenţia PD ar putea salva lucrurile. Acest lucru nu poate dura decât o săptămână, două, pentru că până în 21 iunie va trebui să urmăm şi nişte proceduri pentru a vorbi despre depăşirea situaţiei politice.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG