Linkuri accesibilitate

Ce consecințe are amânarea vizitei lui Joe Biden în regiunea Asia-Pacific?


Președintele SUA, Joe Biden
Președintele SUA, Joe Biden

Președintele Biden urma să facă o vizită în regiunea Asia – Pacific, care ar fi inclus prima prezență a unui șef al executivului american într-o insulă de la Pacific – Papua Noua Guinee – prezența la Forumul Insulelor de la Pacific, în Micronezia și la reuniunea Grupului celor 4, unde Australia urma să găzduiască India, Japonia și Statele Unite, o alianță cu scopuri strategice, menită să contracareze ascensiunea Chinei.

Dar președintele Biden a decis să revină în Statele Unite după summitul G7, din Japonia, anulând toate celelalte repere ale agendei, pentru a negocia ridicarea nivelului datoriei naționale, o problemă economică dificilă cu potențiale consecințe dramatice, dacă nu se ajunge la un acord între cele două partide. Președintele Chinei, Xi Jinping a petrecut câteva zile într-o vizită de stat în Papua Noua Guinee, unde a participat în 2018 la summitul Asia – Pacific pentru dezvoltare economică.

„Anularea acestor vizite va fi privită ca un semnal că din nou Statele Unite nu se ridică la nivelul așteptărilor pe care le creează” – a spus pentru Washington Post Mihai Sora, fost diplomat australian care este cercetător la Institutul Lowy din Sydney. El a continuat „Asta va oferi material pentru detractori care încearcă să submineze influența americană în regiune”. Firește că dezacordul intern cu privire la nivelul datoriei poate avea consecințe economice catastrofale, așa cum de altfel Biden a spus înainte să plece în Japonia, pentru Summitul G7. El a adăugat că alți lideri din Patrulater (alianța regională care include și Japonia, India și Australia) vor fi la reuniunea G7, deși summitul Patrulaterului, care urma să aibă loc în Australia, a fost anulat.

Oficialități americane scot în evidență că, în ciuda deciziei de a renunța la o parte a vizitei, America continuă să pună prioritate pe regiunea respectivă, dar pe de altă parte, observatorii arată că țările din regiune urmăresc ce face Washingtonul cu mare atenție, tocmai în contextul rivalității cu China. Iati Iati de la Universitatea Victoria din Wellington, Noua Zeelandă spune că Biden ar fi avut parte de o primire la fel de amplă și entuziastă ca și Xi Jinping, în Papua Noua Guinee, unde pregătiri au fost făcute în ultimele șase luni, tocmai pentru că țările din regiune apreciază astfel de gesturi. Există de-acum îngrijorare cu privire la un acord de securitate între insulele Solomon, din apropiere de Papua Noua Guinee, și China, care s-ar putea materializa, deși părțile neagă, într-o bază miitară a Beijinului, nu departe de Australia.

Vizita lui Biden în Australia va fi reprogramată și el l-a invitat pe premierul Albanese, într-o vizită de stat la Washington, dar analiști spun că administrația trebuie să facă același lucru cu insulele de la Pacific, pentru a recâștiga încrederea acestora. Gregory Poling, director la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale crede că încrederea va fi recâștigată adăugând însa că cele întâmplate „confirmă impresia că tulburările noastre interne ne fac un partner nesigur, pe arena internațională”.

XS
SM
MD
LG