Linkuri accesibilitate

Disculparea lui Platon, punerea sub învinuire a lui Plahotniuc... Unde duce noua pista a procurorilor?


Veaceslav Platon
Veaceslav Platon

Decizia procurorului general de a solicita revizuirea sentinței în cazul lui Veaceslav Platon, într-un dosar conex la frauda bancară, a fost salutată de apărătorii fostului deputat.

Altfel de deznodământ nici nu putea exista, totul în dosar este falsificat, susțin avocații lui Platon, la fel ca și clientul lor care anticipa în luna martie, într-un interviu pentru postul de televiziune Jurnal TV, că va fi eliberat.

Disculparea lui Platon, punerea sub învinuire a lui Plahotniuc.. Unde duce noua pista a procurorilor?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:41 0:00
Link direct

Recent, în acest dosar judecătorii Curții Supreme au respins un recurs în anulare, o procedură extraordinară prin care se poate cere anularea hotărârilor irevocabile, dar sentința bazată pe ceea ce procurorul general Alexandru Stoianoglo numește acuzațiile falsificate urmează să fie publicată peste două săptămâni. Dar ce nereguli ar fi în acest caz și cum comentează cei care au întocmit rechizitoriul?

Fostul deputatul AMN Veaceslav Platon declară de ceva timp că poate proba cu dovezi că nu a luat bani din băncile devalizate și că firmele pe care procurorii i le atribuiseră nu-i aparțin, prin urmare învinuirile ar fi false. Mai mult, Platon, care se prezintă doar în rol de consultant al unor oameni de afaceri, declară că acele companii incluse în sentința de condamnare ar fi controlate de Ilan Șor și Vladimir Plahoniuc.

Unii analiști se întreabă dacă e o coincidență faptul că disculparea publică a lui Platon s-a produs simultan cu punerea sub învinuire a fostului lider al PDM, în calitate de principal beneficiar al fraudei bancare din 2014. Procurorul general a încercat să spulbere bănuielile de regizare a procedurilor, spunând că a fost nevoie de mai mult timp pentru verificări meticuloase. Atât Plahotniuc, cât și Șor au plecat din țară în vara anului trecut în contextul pierderii puterii de către Partidul Democrat. Dosarul de condamnare a lui Șor este amânat de mai mult de un an la Curtea de Apel Cahul.

În interviul de acum două luni de la Jurnal TV, Veaceslav Platon se declarase sceptic în ceea ce privește extrădarea lui Plahotniuc, insistând că investigarea „furtului miliardului” depinde de el. „Îl voi găsi în orice colț al lumii. Plahotniuc înțelege că dacă voi ieși, el va avea multe probleme. De zeci de ori mai multe decât acum”, spunea Platon la Jurnal TV.

După anunțul procurorului general Alexandru Stoianoglo că decizia în cazul lui Veaceslav Platon ar urma să fie revizuită deoarece dosarul său ar fi fost falsificat, fostul șef al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari respinge acuzațiile aduse celor care au instrumentat cazul. El declară că Stoianoglo ar intenționa să-l scoată basma curată pe fostul coleg din parlament, cu care s-ar cunoaște și au votat împreună împotriva lichidării instanțelor economice, despre care se spunea că ar fi fost sursă de corupție. Fostul șef al Procuraturii Anticorupție amintește de decizia Curții Supreme de zilele trecute de a nu admite recursul în anulare cerut de apărare, prin urmare găsind valabile probele procurorilor. Morari mai spune că nu vede temeiuri juridice ce ar face posibilă revizuirea sentinței.

Procurorul general face niște declarații care nu au un substrat juridic motivat

„Intenția poate fi nobilă, dar afirmațiile sau declarațiile procurorului general sunt cel puțin iresponsabile. Mai mult, astfel de afirmații contravin interdicțiilor stipulate în art. 15 din Legea cu privire la procuratură, care reglementează expres: procurorul nu poate să se expună public referitor la anumite circumstanțe ce ar desfășurarea urmăririi penale. Teoretic ar trebui să există o hotărâre irevocabilă prin care s-a constatat vinovăția cuiva, a ofițerului, a procurorilor, a judecătorilor care au examinat cazul de condamnare a lui Platon, ceea ce din câte eu cunosc nu există. Astfel procurorul general face niște declarații care nu au un substrat juridic motivat.

Alt aspect, intuiesc eu, nu procurorul general se ocupă de cererea de revizuire, un procuror subaltern. Și atunci întrebarea retorică: cât de independent va fi procurorul subaltern la examinarea cererii de revizuire în circumstanțele în care procurorul general deja s-a expus asupra soluției ce urmează a fi adoptate”.

Viorel Morari este subiectul unui dosar penal aflat în instanță anume pe acest episod, fiind acuzat de abuz de serviciu, fals în acte publice și amestecul în înfăptuirea urmăririi penale în folosul lui Plahotniuc. El susține că învinuirilele ce i se aduc au motivare politică, astfel explicându-se faptul că dosarul fraudei bancare în cele cinci luni de mandat al lui Stoianoglo nu a avansat decât în partea de acuzații ce i se aduc familiei Morari.

Experta Sorina Macrinici de la Centrul de Resurse Juridice a monitorizat felul în care au fost examinate dosarele lui Veaceslav Platon în instanțele naționale, inclusiv a citit sentințele. Ea spune că din hotărârea CSJ rezultă că firmele care ar fi primit bani erau controlate de Șor, dar frauda i-a fost pusă în cârcă lui Platon.

Au recunoscut că a existat o încălcare a dreptului la apărare a lui Platon

„Inclusiv și instanțe de judecată au recunoscut că dreptul lui la apărare a fost încălcat. Două instanțe, Curtea Supremă de Justiție și Curtea de Apel Chișinău au recunoscut că a existat o încălcare a dreptului la apărare a lui Platon, deci lui nu i se dădea dreptul la ultimul cuvânt, nu i se dădea voie să dea replică la cuvântările participanților, pur și simplu îl dădeau afară din ședința de judecată. Dacă există într-adevăr informații despre implicarea lui Platon, fie în acest dosar, fie în alte dosare, cred că este justificat ca procurorii să-și facă treaba. Aceasta este o moștenire a regimului trecut, dosare pornite abuziv de către organele de drept împotriva concurenților și eu cred că misiunea cea mai mare acum e să scăpăm de această moștenire și să facem abstracție de politică”.

Mai mulți experți susțin că acum procurorii sunt obligați să finalizeze anchetele demarate, inclusiv pe numele lui Platon, despre care s-a spus că ar avea implicații și „spălătoria rusească” prin filiera bancară a R. Moldova, în caz contrar societatea va rămâne cu impresia unui nou episod de reglare de conturi. De pe urma acestor procese cu ușile închise statul nu doar că ar ieși cu imaginea pătată, dar riscă să fie obligat la plata unor despăgubiri pentru încălcarea dreptului la apărare și la un proces echitabil. De altfel un astfel de anunț a făcut în ultimele zile și ex-premierul Vlad Filat.

Previous Next

XS
SM
MD
LG