După patru luni de eforturi, președinta Maia Sandu a reușit în sfârșit miercuri, 28 aprilie, să dizolve parlamentul pe care l-a găsit când a fost aleasă, în speranța de a obține altul, mai integru și mai apropiat politicilor ei, după alegerile anticipate programate pentru 11 iulie. Ce șanse de reușită au ambițiile Maiei Sandu, ce se va întâmpla în timpul rămas până la scrutinul pe care l-a anunțat miercuri?
Dizolvarea de miercuri a parlamentului a dezlegat unul din nodurile complicatei crize politice moldovene, însă nu pe toate. Câteva întrebări de ordin tehnic și financiar fără răspuns deocamdată sunt dacă există sau nu bani pentru organizarea scrutinului, cine și unde îi va căuta, și la fel de important - cum îi va aloca în condiții de criză sanitară, guvern interimar și legislativ dizolvat? Dificultatea rezultă din faptul că, fiind ceva neprevăzut, scrutinul nu a fost asigurat din timp cu un buget, iar parlamentul, fiind dizolvat, nu mai poate efectua rectificări bugetare.
În briefingul în care a anunțat, miercuri, despre dizolvarea parlamentului și data alegerilor, președinta Maia Sandu s-a referit și la această chestiune, dar fără multe detalii: „Guvernul urmează să aloce din bugetul de stat resursele financiare necesare pentru pregătirea și desfășurarea alegerilor,” a spus doar șefa statului.
Un guvern interimar, în R. Moldova, nu poate decide asupra unor redistribuiri de finanțe în interiorul bugetului decât atunci când e vorba de cheltuieli din fondul său de rezervă, în care, momentan, ar mai fi în jur de 100 de milioane de lei. Un deviz de cheltuieli pentru viitorul scrutin a fost estimat, însă, de autoritățile electorale la 120 de milioane de lei.
Dorin Cimil, președintele CEC, spune, totuși, că era vorba atunci de o sumă aproximativă, iar cea exactă abia urmează să fie clarificată:
„Noi o să aprobăm mâine devizul de cheltuieli și o să-l prezentăm guvernului. Și răspundem de faptul ca cheltuielile să fie corecte și să acopere toate necesitățile. Atât.”
Opozanții socialiști ai președintei Sandu o avertizau, înainte de deznodământul de miercuri de la Curtea Constituțională, să nu organizeze alegeri pe bani ce ar putea fi folosiți pentru vaccinarea populației împotriva periculosului coronavirus.
Instituția prezidențială susține, însă, că fondurile pentru achizițiile de vaccin sunt altele și ele ar fi suficiente, mai ales după accesarea a două granturi, unul chiar zilele trecute, când Banca Mondială a anunțat că va aloca R. Moldova 24 de milioane de dolari în aceste scopuri.
Dionis Cenușă, analistul politic la Centrul Expert Grup din Chișinău, crede, pe de altă parte, că cea mai importantă întrebare politică a momentului e cum poate arăta un viitor legislativ, odată alegerile consumate, în condițiile în care sondajele nu confirmă deocamdată optimismul președintei că va putea miza pe un sprijin politic solid în noul parlament:
„Tendințele deocamdată nu sunt tocmai în favoarea creșterii în proporție de peste 50 la sută a suportului pentru PAS – pentru că pe această idee stăruie PAS când spune că după alegeri vom avea un parlament mai integru, mai bun, mai profesionist. Prin urmare, cu cine poate crea o coaliție PAS în viitorul parlament? Există desigur varianta să se reușească un bloc de forțe pro-europene, pro-reformă, care să creeze o majoritate și să numească un guvern care s-o ajute pe Maia Sandu să realizeze agenda ambițioasă de reforme. Dar totodată apare “boxa neagră”, în care nimeni nu știe ce zace – Renato Usatîi. Este cert că el este un oponent al socialiștilor, dar puterea lui financiară a fost obținută în Federația Rusă, deci nu putem fi siguri că el este independent de factori de decizie sau cercuri de interese din Federația Rusă. Urmează să vedem dacă va fi vreo investigație jurnalistică pe marginea contactelor pe care le are cu Rusia, ca astfel să înțelegem dacă Renato Usatîi poate fi un partener credibil pentru Maia Sandu și partidul acesteia în viitorului parlament. Deocamdată, eu mă îndoiesc că Usatîi este un jucător politic integru.”
Renato Usatîi, primarul de la Bălți care a avut un rezultat bun la prezidențialele câștigate anul trecut de Maia Sandu, este creditat de ultimele sondaje cu șanse la fel de bune să acceadă în legislativ.