Linkuri accesibilitate

Ce se întâmplă cu primul dosar al lui Plahotniuc ajuns în instanță


Ședință de judecată în primul dosar al lui Vladimir Platohniuc, care a avut loc în lipsa acestuia.
Ședință de judecată în primul dosar al lui Vladimir Platohniuc, care a avut loc în lipsa acestuia.

Acum mai bine de un an, procurorii au finalizat urmărirea penală în primul dosar al oligarhului Vladimir Plahotniuc, în care este învinuit de escrocherie în cazul „furtului miliardului”. Dosarul a ajuns pe masa judecătorilor abia peste opt luni și de alte cinci bate pasul pe loc în instanță.

Potrivit procurorilor, în perioada 2013-2015, Plahotniuc ar fi beneficiat de 39,2 milioane de dolari și 3,5 milioane de euro sustrase din Banca de Economii, Unibank și Banca Socială. El ar fi primit o parte din bani, prin companii interpuse, de la firmele din grupul Șor, care obțineau credite frauduloase din cele trei bănci. Încă 21 milioane de dolari el ar fi însușit prin două companii gestionate de Ilan Șor și Vladimir Andronachi.

Banii ar fi fost utilizați pentru afacerile lui Plahotniuc și finanțarea organizației criminale pe care o conducea. De asemenea, el a cumpărat un avion Embraer Legacy 650.

În acest dosar, pe numele lui Plahotniuc a fost emis un mandat de arest, iar procurorii încearcă să-l anunțe în căutare internațională prin intermediul Interpolului. De asemenea, procurorii au aplicat sechestru pe bunurile lui, în valoare de un miliard de lei.

Dosarul are 100 de volume și 51 de martori ai acuzării.

Plahotniuc pledează nevinovat, potrivit avocatului său, Lucian Rogac. Avocatul spune că „nu are împuternicire” să comunice cu presa și a refuzat de mai multe ori să divulge unde se află clientul său.

Opt luni pentru a trimite dosarul în instanță

Procurorii au finalizat urmărirea penală pe acest dosar pe 22 august 2022. Datorită unor modificări legislative, dosarul putea să fie examinat în judecată în lipsa inculpatului. Pentru aceasta, procurorii trebuiau să obțină permisiunea judecătorului de instrucție. Examinarea acestei cereri a durat până în noiembrie 2022, când instanța de fond a admis-o.

Avocatul Rogac a contestat decizia, însă Curtea de Apel Chișinău i-a respins-o abia pe 29 mai 2023. În acest răstimp, avocatul a contestat la Curtea Constituțională prevederile care permiteau judecarea în absență și a cerut ca dosarul să fie strămutat la o altă curte de apel.

Comentând tergiversarea acestui dosar, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a spus, într-un interviu la Europa Liberă, că se aștepta la „piedici în justiție, dar nu chiar la așa nivel”.

Cinci luni la Judecătoria Buiucani

Pe 18 iunie 2023, Procuratura Anticorupție a anunțat că a trimis dosarul în instanță. El a fost repartizat magistratei Tatiana Postolachi, care la prima ședință, din 20 iulie, a declarat abținere de la judecarea cauzei. Cererea ei a fost respinsă.

Ședința din 31 iulie a fost amânată la solicitarea avocatului lui Plahotniuc. La ședința din 20 octombrie, Lucian Rogac a cerut recuzarea judecătoarei Tatiana Postolachi, pe motiv că nașul copilului ei este martor în dosar. Procurorul Alexandru Cernei a spus că nu vede motive ca cererea de recuzare să fie admisă.

Pe 27 octombrie, cererea de recuzare a fost respinsă ca neîntemeiată. Astfel, după cinci luni de când dosarul a ajuns la Judecătoria Buiucani, s-a stabilit că Plahotniuc va fi judecat de completul format din Renata Popescu-Balta, Tatiana Postolachi și Denis Guzun.

Următoarea ședință va avea loc pe 13 noiembrie.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG