Linkuri accesibilitate

Ce soluții are Moldova dacă nu ar mai primi gaze din Rusia


Stație de distribuție a gazelor, gazoductul Iași-Ungheni
Stație de distribuție a gazelor, gazoductul Iași-Ungheni

Cu doar câteva zile înainte de sfârșitul lunii, R. Moldova nu avea certitudinea că va primi gaze naturale de la Gazprom de la 1 noiembrie, după ce furnizorul rus a redus deja livrările de gaze cu 30%. Dacă Gazprom își încalcă promisiunile din contract și închide robinetul de tot, ce face R. Moldova?

Potrivit unui anunț făcut în seara de 28 octombrie de șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, concernul rus Gazprom a „confirmat” că va livra Republicii Moldova în luna noiembrie 5,7 milioane de metri cubi de gaze pe zi, ceea ce reprezintă 171 de milioane de metri cubi de gaze. Într-o postare anterioară în rețeaua Telegram, Ceban scria că, în luna noiembrie, malul drept al Nistrului consumă 115-120 de milioane de metri cubi.

Ce rezerve de gaze și-a făcut R. Moldova și unde?

Vicepremierul responsabil de infrastructură, Andrei Spînu, spune că întreprinderea de stat Energocom a achiziționat, până în prezent, 95 de milioane de metri cubi de gaze. Această cantitate ar asigura consumul R. Moldova pentru luna noiembrie, cu condiția că Termoelectrica, furnizorul de căldură în Chișinău, și-a trecut capacitățile de producție pe păcură.

Rezervele de gaze achiziționate sunt stocate în România și Ucraina.

Andrei Spânu a declarat într-un interviu recent că, dintr-un împrumut accesat de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), R. Moldova va putea cumpăra în total în jur de 300 de milioane m.c. de gaze naturale. Ar fi o cantitate suficientă pentru a asigura consumul țării timp de două luni de iarnă geroasă.

La începutul lunii octombrie, pe fondul reducerii cantităților de gaze livrate de Rusia, România și-a anunțat disponibilitatea de a pompa zilnic spre R. Moldova câte 5 milioane de metri cubi de gaze.

Cum ajung în Moldova gazele stocate în România și Ucraina?

Autoritățile de la Chișinău nu au precizat cât gaz este stocat în România și, respectiv, în Ucraina.

Expertul Mihai Lupu de la Institutul de Energetică a spus Europei Libere că volumele de gaze stocate în depozitele din Ucraina sunt furnizate prin conducta care alimentează și acum Moldova cu gaze rusești, iar cele din România - prin gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău. Prin aceasta pot fi transportate anual circa un miliard de metri cubi de gaze, „o cantitate suficientă pentru a acoperi necesitățile consumului malului drept” al Nistrului.

Interviu cu expertul Mihai Lupu, de la Institutul de Energetică.
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:32 0:00

Expertul spune că o altă sursă de aprovizionare cu gaze a apărut în urma semnării, la 27 octombrie 2022, a unui contract pe gaze lichefiate dintre Moldova și Bulgaria. „Nu s-au anunțat cantitățile, dar ele ar spori, pentru o anumită perioadă, siguranța alimentării cu gaze. Gazele lichefiate pot fi transportate prin conductele de gaz metan ale transportatorului național”, a spus expertul într-un interviu pentru Europa Liberă.

O altă soluție despre care se discută în mediul experților este cea legată de conectarea de tip revers a magistralelor transbalcanice de la Isaccea.

Mihai Lupu însă consideră că soluția optimă pentru Republica Moldova ar fi asigurarea ritmică a livrărilor de la Gazprom.

Ce este nou în relația cu Gazprom?

„Nu ne dorim ruperea contractului cu Gazprom”, a comentat vicepremierul Andrei Spînu, spunând că furnizorul rus nu dă dovadă de predictibilitate, punând astfel presiune pe locuitorii țării de pe ambele maluri ale Nistrului. Spînu a sugerat că Gazprom, care deține, de facto, 65% din acțiunile Moldovagaz, a făcut prea puțin pentru salvgardarea situației întreprinderii sale fiice de la Chișinău, aflată într-o situație financiară gravă.

„Moldovagaz” s-a împrumutat cu peste 1 miliard de lei de la Energocom, punându-și în gaj sistemele de transport, pentru a putea achita stinge datoria față de Gazprom pentru septembrie și plata în avans pentru octombrie.

La ședința guvernului din această săptămână Andrei Spînu, a spus că, deși a făcut mai multe încercări de a discuta cu responsabili de la Gazprom, nu a primit nici un răspuns, astfel încât nu există claritate în privința livrărilor de gaze rusești pentru luna noiembrie.

De ce deficitul de gaze duce la deficit de energie electrică?

De la 1 octombrie, Gazprom a redus livrările de gaze către Moldova cu 30% (5,7 milioane de metri cubi pe zi). Acest fapt a condus la micșorarea de la 70% până la 27% a pachetului de energie electrică achiziționat de la Centrala de a Cuciurgan (MGRES), controlată de o companie rusă.

În aceste zile, volumul cumpărat de malul drept de la MGRES nu acoperă nici jumătate din necesitățile malului drept. 35% din volume sunt acoperite din importurile din România. Asta după ce Ucraina a fost nevoită să întrerupă livrările de gaze către Moldova urmare a distrugerilor masive cauzate sectorului energetic în rezultatul atacurilor ruse.

Pe fondul unui deficit de energie, autoritățile moldovene au recomandat cetățenilor și agenților economici să economisească resursele energetice.

  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

Previous Next

XS
SM
MD
LG