Linkuri accesibilitate

Andrei Spînu: Nu excludem că vom deconecta oraşe sau sate în totalitate


Deficitul de energie electrică este atât de mare încât există riscul deconectării totale a unor localități, a declarat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, vicepremierul Andrei Spînu, într-un interviu pentru Agerpres.

„Nu excludem faptul că vom fi într-o situaţie în care să deconectăm oraşe sau sate în totalitate de la energia electrică, în anumite ore, pentru a reduce consumul”, a spus ministrul.

Măsura ar putea fi aplicată în cazul în care planul guvernului privind reducerea consumului de energie electrică, aprobat de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) pe 25 octombrie, n-ar fi suficient pentru reducerea consumului de curent.

Măsurile adoptate de CSE prevăd reducerea iluminatului stradal, a iluminatului decorativ, iluminatului publicitar, dar includ și recomandări privind raționalizarea consumului de curent de către consumatorii casnici.

Andrei Spînu a comentat și comportamentul Gazpromului în raport cu Moldovagaz, pe care-l vede nu „tocmai prietenesc”, spunând că Gazprom nu este un partener de încredere.

„Deja în luna octombrie, chiar dacă noi ne-am onorat toate obligaţiile, ei au redus volumele pentru ţara noastră cu 30%. Pentru luna noiembrie, dacă vor livra aceeaşi cantitate, ar însemna o reducere cu 60% a volumului, deci în acest context, încă nu ne putem baza pe acel contract, în orice moment ei pot decide să rezilieze contractul sau să nu livreze cantităţile convenite”, a precizat ministrul.

Vicepremierul moldovean a mai spus că acum au loc discuții cu autoritățile de la București pentru a acoperi deficitul de energie din R. Moldova.

„Pe scurt, cred că Moldova are o şansă unică, acum, să devină independentă energetic de Gazprom şi, iarăşi, nu vreau să exagerez, dar cred că România are o şansă unică acum să ne ajute să facem acest pas. Pentru Moldova, un contract pe termen lung atât pe gaz, cât şi capacităţi mai mari de energie electrică ar însemna o salvare, nu pentru mine, dar pentru toate generaţiile viitoare din ţara noastră”, a afirmat Andrei Spînu.

XS
SM
MD
LG