Linkuri accesibilitate

Tarifele diferențiate pot descuraja consumul excesiv de curent


Expertul în energetică Ion Muntean recomandă autorităților să aplice măsuri de natură să descurajeze consumul excesiv de curent, inclusiv tarife mai mari pentru un consum nerațional.

Expert în energetică la IDIS „Viitorul”, Ion Muntean a spus într-un interviu la Europa Liberă că, potrivit calculelor sale, aproximativ 30% din consumul actual de curent electric în Republica Moldova, reprezintă consum excesiv, care ar trebui redus prin aplicarea unor tarife mai mari.

Interviu cu Ion Muntean, expert în energetică la IDIS „Viitorul”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:20:28 0:00

„Cum îl putem motiva pe consumator [să facă economii]? Prin stabilirea unui tarif semnificativ mai mare pentru 30% din volume. Altfel spus, [...] 70% din energie [ar] rămâne la tariful actual, iar pentru restul, 30%, prețul ar trebuie să fie, de exemplu, de două ori mai mare. Această formulă ar responsabiliza oamenii”, crede expertul.

La o micșorare a sarcinii în rețea cu 30%, Republica Moldova nu ar mai trebui să caute soluții...

La o micșorare a sarcinii în rețea cu 30%, Republica Moldova nu ar mai trebui să caute soluții pentru procurarea de energie în regim de urgență și ar putea acoperi consumul prin achiziții de la Centrala de la Cuciurgan (MGRES).

Întrebat dacă MGRES ar putea recurge la majorarea prețurilor de achiziție [în prezent 62,5 USD per megawat oră] pentru luna noiembrie, în cazul în care nu vor fi oprite livrările de gaze, iar centrala va continua să producă energie electrică, expertul a spus că „tariful oferit de Cucirugan nu a fost obiectiv niciodată”, fiind întotdeauna „un tarif politic”.

Alte declarații, pe scurt

Despre achiziția de energie din surse alternative celor rusești: Autoritățile au pus la punct mecanismul de achiziție și pot procura cantități suplimentare de gaze naturale, nu cred că pot să existe semne de întrebare pe partea operațională. Problematice pot fi aspectele financiare: nu știm câte resurse pot fi alocate pentru procurarea gazelor pe de piața spot. Cât privește energia electrică, observăm o colaborare bună cu România. […] Întreprinderea Energocom poate deja să opereze pe piața din România. Nu știm cât va putea însă plăti Energocom pentru cantitățile procurate pe piața din România, ca să fie acoperit consumul în orele de vârf.

Despre infrastructura electrică peste Prut: Energia vine din România prin linia ce unește Isaccea de Vulcănești și Centrala de la Cuciurgan. Prin aceeași linie, în prezent, se alimentează și regiunea Odesa. Linia, care nu este una nouă, este destul de solicitată acum. Riscurile ar fi fost semnificativ mai mici, dacă ar fi fost operațională linia Vulcănești-Chișinău.

Despre avantajele malului stâng al Nistrului din punct de vedere energetic: Deși se află acum într-o situație mai avantajoasă, transnistrenii sunt destul de vulnerabili. Dacă Gazprom-ul va sista livrarea gazelor naturale integral, atunci cei mai afectați vor fi locuitorii din regiunea transnistreană. Ei nu sunt pregătiți să achite pentru resurse energetice la prețuri reale, de piață.

Despre cât de mult pot afecta deconectările „în evantai” economia și viața cetățenilor: Sper să fie evitate deconectările, deși costurile vor fi destul de mari. Probabil vor fi deconectate în primul rând obiectivele care nu au impact direct asupra vieții populației. După sectorul industrial, deconectările ar putea fi făcute la consumatorii casnici din mediul rural. Apoi, pot urma deconectările în mediul urban.

Despre sistemele de energie regenerabile: Cu părere de rău, acestea nu sunt acum o soluție pentru R. Moldova. Momentan, ponderea energiei electrice din surse regenerabile e de cca 3%, o cotă foarte mică.

Despre cât va dura criza și care vor fi costurile. Va dura atât timp cât va dura războiul în Ucraina. Dacă Rusia va continua să livreze gaze e o situație, în caz contrar trebuie aplicate alte scenarii. Costurile vor fi mari și sunt greu de estimat. Pentru sezonul curent de încălzire, autoritățile au anunțat compensații la gaze în valoare de circa 6 miliarde de lei. Suma respectivă ar fi acoperit consumul anual de gaze în R. Moldova, până la criză. De aici putem deduce gravitatea situației.

  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

XS
SM
MD
LG