Alegătorii din Chișinău au votat mai activ în orele dimineții de astăzi, în cel de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea primarului capitalei, față de primul tur din 20 mai.
Datele despre prezența la urne difuzate de Consiliul electoral de circumscripție Chișinău sugerează că, până la ora 11:00, au votat peste 10% din alegători, față de 8,5% în primul tur.
Mai activ decât toți votează alegătorii din sectoarele Botanica și Râșcani, iar prezența cea mai redusă se atestă în suburbii. De asemenea, dintre cei prezenți la urne în orele dimineții cei mai mulți sunt alegătorii vârstnici.
Prezența celor de peste 56 de ani a fost de peste 20 la sută. Numeric, aceștia au constituit aproape 40.000 de oameni, în vreme ce alegătorii tineri care și-au exercitat dreptul de vot au fost mai puțin de 30.000.
Aceste date sugerează că votează mai activ alegătorii candidatului socialist Ion Ceban. Alegătorii pro-europeni care l-ar sprijini pe liderul Platformei DA, Andrei Năstase, votează tradițional mai activ în orele serii.
Socialistul Ion Ceban, care a obținut cel mai bun rezultat în primul tur de scrutin (aproape 41% din voturi), și-a exercitat dreptul de vot după ce a mers la biserică, spunându-le jurnaliștilor că s-a „rugat pentru toți”. Sprijinit de președintele Igor Dodon, Ceban și-a exprimat speranța că alegătorii vor alege un primar care va lucra pentru a rezolva problemele orașului, și nu se va „ocupa de ideologii, de politici, care nu au treabă cu administrarea oralului”.
Andrei Năstase, care a obținut în primul tur peste 32% din voturi, sfidând toate prognozele și sondajele de opinie care sugerau că nu va reuși să intre în turul doi, i-a îndemnat pe alegători să prezinte la vot în număr cât mai mare. Sprijinit de majoritatea partidelor pro-europene, Năstase a spus că o prezență masivă la urne „este coșmarul guvernării” și a chemat locuitorii capitalei să voteze „cu rațiune și responsabilitate.
Alegerile anticipate pentru funcția de primar al capitalei au loc după ce primarul precedent, liberalul Dorin Chirtoacă, și-a dat demisia, protestând față de dosarele penale împotriva sa, pe care le consideră motivate politic. Primarul este ales astăzi pentru un an, până în iunie 2019, când ar fi expirat mandatul lui Chirtoacă. Scrutinul este văzut și drept o repetiție înainte de parlamentarele de la sfârșitul anului.