Linkuri accesibilitate

Ce trebuie să știți despre certificatul digital Covid al UE


HEALTH-CORONAVIRUS/VACCINE/CERTIFICATE
HEALTH-CORONAVIRUS/VACCINE/CERTIFICATE

Parlamentul European a aprobat Certificatul digital Covid al UE - un document intenționat să restabilească unul din drepturile fundamentale, și anume la libera circulație. În cadrul Uniunii Europene dar și pentru cetățenii non-UE , cu drept de a călători în blocul comunitar.

Informații utile despre certificatul Covid :

-Va arăta dacă persoana este vaccinată complet, imună în urma bolii sau are un test Covid negativ (rămâne de decis dacă PCR, nu mai vechi de 72 de ore sau test rapid, nu mai vechi de 48 de ore)

-Va cuprinde toate vaccinurile omologate de EMA (Agenția Europeană pentru Medicamente): Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca și Johnson&Johsnon. Țările membre ar putea să accepte, individual, și alte vaccinuri cum ar fi Sputnik V sau cele chinezești.

-Gratuit.

-Pe suport digital sau pe hârtie.

-Nu este obligatoriu & și nu înlocuiește un pașaport sau alt act de identitate necesar pentru călătorii

-Va fi valabil în toate țările Uniunii Europene.

-Toți cetățenii din afara UE care au dreptul de a călători în UE sau sunt rezidenți într-o țară membră vor putea obține certificatul, în aceleași condiții cu cetățenii Uniunii Europene.

-Comisia Europeană ar putea recomanda să fie acceptate și certificate similare, eliberate de țări non-UE dacă sistemul lor este compatibil cu cel european și este „sigur”.

-Țările UE vor putea în continuare impune restricții de călătorie, în funcție de evoluția pandemiei.Decizia va fi anunțată și justificată în fața Comisiei Europene.

-Nu s-a decis perioada de valabilitate a certificatului.

-Pe 1 iunie, UE a lansat programul prin care țările membre pot valida certificatele eliberare de alte țări. Nouă state sunt deja conectate (situația pe 9 iunie 2021): Bulgaira, Cehia, Danemarca, Germania, Grecia, Croația, Polonia, Spania și Lituania.

-Toată țările UE ar trebui să fie conectate până pe 1 iulie dar există o perioadă de tranziție de 6 săptămâni pentru cele care încep procesul mai târziu.

- De la țară, la țară, certificatul ar putea fi folosit și pentru intrarea la muzee sau în restaurante.

- Certificatul va fi eliberat, în fiecare țară, de autoritățile sanitare autorizate sau printr-un sistem electronic

-Toate datele personale incluse în certificat cât și cele de sănătate vor „rămâne” în țările membre. Nu va exista o platformă comună unde să fie arhivate.

-Este o măsură temporară, până ce Organizația Mondială a Sănătății decide că pandemia de coronavirus s-a încheiat.

(Sursa: EUobserver/ Schengenvisainfo)

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG