Linkuri accesibilitate

„Cea mai mare amenințare”: China și securitatea economică și națională a țărilor occidentale


Șefii celor mai importante agenții din Marea Britanie și SUA au emis un avertisment comun extraordinar cu privire la spionajul chinezesc, afirmând că acțiunile Beijingului reprezintă „cea mai mare amenințare pe termen lung”.

În cadrul unei apariții la Londra, la 6 iulie, alături de directorul FBI, Christopher Wray, directorul general al MI5, Ken McCallum, a declarat că agenția britanică și-a intensificat eforturile de a face față acestor activități chinezești”. Guvernul chinez și „acțiunile sale secrete pe tot globul" reprezintă „cea mai importantă provocare care schimbă regulile jocului”, a spus el. „Poate părea o abstracțiune. Dar este real și urgent”, a spus McCallum. „Trebuie să vorbim despre asta. Trebuie să acționăm”.

Wray a reluat aceste comentarii, numind Beijingul „cea mai mare amenințare pe termen lung” la adresa securității economice și naționale, pentru Londra, pentru Washington și pentru aliații din Europa și din alte părți. „Guvernul chinez încearcă să modeleze lumea prin interferențe în politica noastră și a aliaților noștri, aș adăuga”, a declarat Wray, vorbind la sediul MI5 din Thames House, Londra. Programul de piraterie informatică al guvernului chinez este „mai mare decât cel al tuturor celorlalte țări majore la un loc”, a spus Wray.

Apariția comună a celor doi oficiali a arătat măsura în care autoritățile britanice și americane consideră guvernul chinez ca fiind o provocare pentru aplicarea legii și serviciile de informații. Un purtător de cuvânt al Ambasadei Chinei la Londra a respins aceste afirmații. „Acuzele aduse Chinei de către oficialii serviciilor de informații din SUA și Marea Britanie sunt complet nefondate, iar așa-zisele cazuri enumerate de aceștia sunt pură vânătoare de umbre", a declarat purtătorul de cuvânt, citat de Reuters. Londra și Washingtonul ar trebui „să abandoneze mentalitatea Războiului Rece, care s-a învechit de mult timp... și să înceteze să mai creeze confruntări și conflicte”, a adăugat reprezentantul oficial al ambasadei.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG