Linkuri accesibilitate

CEC a întrerupt examinarea rapoartelor despre veniturile și cheltuielile concurenților electorali


Comisia Electorală Centrală (CEC) a întrerupt până duminică, ora 14.00, examinarea rapoartelor despre veniturile și cheltuielile concurenților electorali în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Comisia a identificat o donație care depășește plafonul electoral în cazul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), fapt ce urmează a fi verificat, informează agenția IPN. Donația ar fi de 22,8 mii de lei.

Potrivit președintelui CEC, Dorin Cimil, analizând rapoartele, Comisia Electorală a constatat că BeCS, PACE, Congresul Civic, Partidul Șor, PDM, PDCM, Partidul NOI, Partidul Schimbării, Blocul electoral „Renato Usatîi”, PAS, Platforma DA, PUN, Partidul „Democrația Acasă” au încasat donații de la persoanele fizice atât cu venituri obținute în țară, cât și peste hotare, mărimea acestora nedepășind plafonul stabilit de Codul Electoral.

De asemenea, analiza rapoartelor financiare arată că 70 de persoane fizice donatoare din țară nu au avut niciun venit declarat la Serviciul Fiscal de Stat (SFS) sau au avut declarat venit mai mic decât suma donată pentru perioada 2018-2020.

Dorin Cimil a reamintit că, potrivit Codului Electoral, pentru finanțarea partidelor politice pot fi utilizate doar resursele financiare parvenite din activitatea de salariat, întreprinzător, științifică sau cea de creație desfășurată de cetățenii Republicii Moldova în țară sau peste hotare.

Nu au deschis un fond electoral și nu au făcut cheltuieli financiare: Partidul Verde Ecologist, Partidul „Patrioții Moldovei” și Partidul Politic „Noua Opțiune Istorică”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG