Linkuri accesibilitate

CEC a estimat costul alegerilor anticipate


Comisia Electorală Centrală a spus astăzi că alegerile parlamentare anticipate vor costa bugetul cam 125 de milioane de lei, semnificativ mai puțin decât cele două tururi ale prezidențialelor de anul trecut. Devizul de cheltuieli aproximative a fost trimis guvernului interimar pentru găsirea surselor de finanțare. Membrii CEC și președinta Maia Sandu au spus încă de joi că preocuparea principală va fi să asigure alegeri libere și corecte, în condiții de siguranță sanitară maximă.

CEC a estimat costul alegerilor anticipate
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:13 0:00
Link direct

Suma pe care a aprobat-o Comisia Electorală Centrală este mai mică decât cea alocată în noiembrie anul trecut și asta pentru că alegerile prezidențiale se organizează în două tururi, spre deosebire de un singur tur în cazul unui scrutin parlamentar. Pe de altă parte, pentru scrutinul legislativ din februarie 2019, CEC a cerut 110 milioane lei, adică cu 15 milioane mai puțin decât în prezent. O explicație ar fi situația pandemica în care va fi organizat scrutinul din 11 iulie, or, pentru a minimiza riscul infectării alegătorilor cu COVID-19 sunt necesare cheltuieli suplimentare.

Membrul Comisiei Electorale Centrale, Sergiu Gurduza, crede că CEC ar fi elaborat un buget mai mare decât necesarul. El a invocat experiențele scrutinelor anterioare după organizarea cărora rămâneau nevalorificate zeci de milioane de lei. Bunăoară, la prezidențialele de anul trecut nu au fost valorificate aproape 30 de milioane de lei, la parlamentarele din 2019 nu s-au cheltuit peste 18 milioane de lei din bugetul alocat, o sumă similară rămânând și după prezidențialele din 2016. Ceea ce înseamnă, spune Sergiu Gurduza, că CEC nu cheltuie cam o cincime din bugetul pe care îl planifică:

„Practica deja constantă a Comisiei de a supraestima cheltuielile destinate organizării și desfășurării alegerilor cu circa 18%, atunci reiese că pentru alegerile parlamentare anticipate se vor cheltui în realitate circa 102 milioane lei și nu 125 milioane, așa cum estimează autorul. În percepția mea, acest proiect de deviz de cheltuieli pentru organizarea și desfășurarea alegerilor anticipate parlamentare din 11 iulie 2021 este unul supraestimat”.

Suma aprobată de CEC pare „foarte mare” și pentru liderul PAS, Igor Grosu. Într-un interviu pentru postul nostru de radio, el a atras atenția că bugetul estimativ al comisiei urmează a fi analizat de autoritățile centrale:

Avem un singur tur și o campanie mai scurtă...

„Asta este o sumă, cred eu, foarte mare, pentru că ea cumva este raportată la cheltuielile pe care le-am suportat în campania electorală prezidențială, când am avut două tururi de scrutin. Vreau să vă spun că acolo s-au cheltuit mai puțini bani, acolo Comisia Electorală Centrală nu a valorificat vreo 30 de milioane, așa că aici avem un singur tur și o campanie mai scurtă, de aceea cred eu că o să ne descurcăm cu resursele noastre, dar o să vedem ce buget o să propună Comisia Electorală Centrală și atunci o să-l analizăm, dar practica ne arată că în scrutine și mai ample ca anvergură, de regulă nici nu reușesc, nici nu ajung să cheltuiască toți banii.”

De astăzi, Comisia Electorală Centrală a început înregistrarea prealabilă a cetățenilor cu drept de vot care se află în străinătate sau care își au domiciliul în localitățile din stânga Nistrului și vor să voteze la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Aceștia se pot înregistra din timp pe pagina speciala a Comisiei – alegator.md.

XS
SM
MD
LG