Linkuri accesibilitate

CEDO: Rusia este responsabilă de asasinarea lui Aleksandr Litvinenko la Londra


Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit că Rusia este „responsabilă” de „asasinarea” fostului agent de informații rus Aleksandr Litvinenko otrăvit cu poloniu radioactiv la Londra, în 2006.

Fost agent KGB și apoi FSB, Litvinenko a devenit un critic virulent al președintelui rus Vladimir Putin, iar pe patul de moarte l-a acuzat pe Putin că a dat ordin să fie asasinat.

O anchetă britanică a ajuns la concluzia că lui Litvinenko i s-a pus poloniu 210 în ceai, iar principalii suspecți sunt doi ruși, Andrei Lugovoi și Dmitri Kovtun, CEDO bazându-și decizia pe această anchetă.

Într-un comunicat pe 21 septembrie, instanța de la Strasbourg a spus că există „o puternică prezumție” că suspecții indicați de ancheta britanică „au acționat ca agenți ai statului rus”. CEDO a mai spus că Rusia nu a furnizat vreo explicație alternativă „satisfăcătoare și convingătoare” și nici nu a efectuat vreo anchetă internă.

Atât cei doi suspecți, cât și Rusia au negat însă orice implicare în moartea lui Litvinenko. Kremlinul a respins hotărârea CEDO, numind-o „neîntemeiată”.

„Mă îndoiesc că CEDO are competența sau posibilități tehnologice de a dispune de informații” cu privire la acest caz, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Agenția Reuters l-a citat pe Lugovoi, spunând că hotărârea CEDO este „motivată politic”.

Litvinenko a fugit din Rusia în 1999 după ce a dezvăluit un presupus plan al FSB de a-l ucide pe magnatul Boris Berezovski, o figură proeminentă printre oligarhii ruși, care s-au îmbogățit din privatizarea activelor statului în urma prăbușirii sistemului comunist sovietic.

Având o mare influență la Kremlin sub fostul președinte rus Boris Elțîn, Berezovski a contribuit la ascensiunea lui Putin, care a preluat puterea în 2000. Dar când Putin s-a întors împotriva oligarhilor, Berezovski s-a autoexilat în Marea Britanie.

În 2006, anul în care Litvinenko a fost otrăvit la Londra, Putin a promulgat o lege prin care serviciile de informații ruse erau autorizate să efectueze asasinate în străinătate.

În ianuarie 2016, judecătorul britanic Robert Owen, care a condus o anchetă cu privire la moartea lui Litvinenko, a declarat că este probabil ca Putin să fi aprobat operațiunea de asasinare. Owen a spus că este sigur că Lugovoi și Kovtun l-au ucis pe Litvinenko punându-i o doză letală de poloniu 210 în ceai, în timpul unei întâlniri la un hotel din Londra.

Anchetatorii britanici au găsit urme de poloniu 210 în hoteluri, restaurante și aeronave utilizate de Lugovoi, care, în decembrie 2006, a urmat un tratament la Moscova contra consecințelor expunerii la radiații. În 2007, Lugovoi a fost ales membru al Dumei de Stat din Rusia, iar în 2015 Putin l-a decorat cu o medalie „pentru servicii în folosul patriei”.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG