Linkuri accesibilitate

Cehia cere Rusiei să-și revadă decizia de expulzare a diplomaților cehi


Jakub Kulhánek

Cehia i-a cerut Rusiei să-și revadă decizia de expulzare a 20 de diplomați cehi, a anunțat noul ministru de externe de la Praga, Jakub Kulhánek, după discuțiile de miercuri cu ambasadorul rus, Aleksandr Zmeevski. Potrivit șefului diplomației cehe, dacă Rusia nu va îndeplini această cerință până joi la prânz, 22 aprilie, atunci Cehia va expulza și mai mulți diplomați ruși, așa încât numărul acestora să nu fie mai mare decât al diplomaților cehi care sunt acum din Rusia. Potrivit relatărilor presei, în Rusia au rămas acum numai cinci angajați ai ambasadei Cehiei, cu statut de diplomat.

Reprezentanta ministerului de externe de la Moscova, Maria Zaharova, și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, au declarat că nu se cuvine să discuți cu Rusia „în stilul cerințelor”.

Rusia a expulzat 20 de diplomați cehi, ca răspuns la expulzarea a 18 diplomați ruși din Cehia care, potrivit autorităților de la Praga, ar avea legături cu serviciile speciale rusești. Potrivit lui Kulhánek, decizia Pragăi nu a afectat în niciun fel activitatea ambasadei ruse, deoarece numărul angajaților acesteia este de câteva ori mai mare decât al diplomaților cehi în Rusia, pe când acțiunile autorităților ruse, practic, au paralizat activitatea ambasadei Cehiei de la Moscova.

Sâmbătă, 17 aprilie, autoritățile de la Praga au anunțat că dețin „dovezi indubitabile” ale implicării unor agenți ruși în aruncarea în aer a unui depozit de armament din Cehia, în 2014.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG