Noul ministru de externe al Cehiei, Jakub Kulhánek, l-a convocat pe ambasadorul rus la minister, astăzi, chiar în prima zi a aflării sale în funcție și într-un moment în care guvernul de la Praga examinează noi expulzări de diplomați ruși. Scandalul diplomatic între Cehia și Rusia, cel mai mare de la căderea comunismului, are loc după ce autoritățile cehe au descoperit „dovezi indubitabile” ale implicării unor agenți ruși în aruncarea în aer a unui depozit de armament, în 2014.
Chiar la ceremonia învestirii sale în funcție, noul ministru de externe ceh Jakub Kulhánek a spus că „relațiile ceho-ruse au intrat într-o etapă complicată”, adăugând că vina nu este a Cehiei și că miercuri seară va avea o discuție video cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, iar în zilele următoare va anunța noi represalii împotriva Rusiei.
Praga a expulzat deja 18 membri ai personalului ambasadei ruse, despre care spune că se află în slujba serviciilor de informații rusești. Presa a scris că Moscova și-a retras din proprie inițiativă de la Praga încă un spion.
La sfârșitul săptămânii trecute, serviciile de informații cehe au spus că exploziile produse în 2014 într-un depozit de muniții și arme privat, soldate cu moartea a doi cehi, au fost puse la cale de agenții GRU, serviciul de informații al armatei ruse.
Materialele din depozitul de la Vrbětice, la 300 km est de Praga, ar fi fost distruse de ruși ca să nu ajungă în mâinile unor țări sau grupări ostile Moscovei, de pildă în Ucraina sau în Siria. Autoritățile spun că exploziile din Cehia au fost o greșeală, căci potrivit planului rusesc, materialele urmau să fie distruse mai târziu, într-o altă țară.
Cei doi agenți ruși despre care cehii spun că au condus operațiunea sunt căutați de britanici pentru tentativa de asasinare a lui Serghei Skripal, la Salisbury. Unul dintre ei ar fi folosit în Cehia pașaport moldovenesc.
Oficialii cehi de securitate spun că incidentul petrecut în 2014 a putut fi lămurit în sfârșit tocmai din cauza atentatului din Anglia, urmat de dezvăluirea celor doi agenți ruși.
Presa cehă scrie astăzi că au participat la operațiunea de la Vrbětice cel puțin șase agenți ruși, și că au avut foarte probabil complici „interni”, cehi.
Rusia a negat vreo implicare, calificând acuzațiile cehești ca pe o încercare de „imitare” a politicilor față de Rusia ale Statelor Unite.
Moscova a expulzat deja în acest scandal aproape tot personalul ambasadei cehe din Moscova, adică 20 de angajați.
Între timp, Cehia continuă să primească mesaje de solidaritate din partea organizațiilor internaționale din care face parte, în frunte cu UE.
Miercuri, marile grupări de partide democratice din Parlamentul European au spus că țările Uniunii Europene trebuie să reacționeze cu fermitate, în mod unitar, la exploziile produse în 2014.
Liderii principalelor grupări politice din Parlamentul European au exprimat de asemenea sprijin pentru Cehia în actuala ei dispută diplomatică cu F. Rusă.
În declarația lor comună de miercuri, șefii principalelor grupări din Parlamentul European s-au declarat de acord că un atac asupra locuitorilor oricărei țări din UE ar trebui considerat atac asupra întregii Uniuni.
Televiziunea publică a Cehiei (CT) notează că apelul a fost emis de cinci fracțiuni din PE, care spun printre altele că atacul din 2014 din Cehia „demonstrează că Rusia se străduiește să submineze Europa”.
„Suntem pe deplin solidari cu Republica Cehă și cerem statelor membre și Consiliului European să-și dovedească solidaritatea prin adoptarea de măsuri radicale, unitare și concrete față de Rusia, ca reacție la atac”, se arată în declarație.
CT observă că la apelul PE nu s-au raliat două grupări, cea de extremă stânga, din care fac parte comuniștii cehi, și cea de extremă-dreapta, unde este reprezentat un partid cehesc parlamentar de extremă-dreapta. Liderii ambelor formațiuni extremiste cehești spun că nu sunt convinși de rolul jucat de Rusia în exploziile din 2014.
Marți, premierul ceh Andrej Babiš a numit incidentul din 2014 „un act terorist respingător și inacceptabil”, cerându-și scuze pentru o declarație anterioară în care spusese că a fost „un atac la marfă”, adică împotriva proprietății omului de afaceri bulgar care cumpărase depozitul cehesc.
Într-o evoluție separată, în noaptea de marți spre miercuri poliția cehă a reținut cinci persoane suspectate de sprijinirea separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei. Autoritățile de la Praga spune că incidentul nu are legătură cu explozia din 2014. Cel puțin o publicație cehă importantă, Respekt, notează însă că anunțul vine în continuarea unei tendințe noi de înăsprire a politicii cehe față de Moscova.