Linkuri accesibilitate

Cei dornici de alegeri anticipate s-au gândit bine?


Ce era de aşteptat s-a întâmplat. Lupta din jurul Preşedinţiei s-a mutat în Parlament, acolo, în legislativ, fiind pârghiile reale ale puterii. Partidul Maiei Sandu, PAS, vrea cu toată fiinţa alegeri anticipate, dorind să desăvârşească succesul obţinut în alegerile prezidenţiale. Şi socialiştii l-au lăsat pe premierul Chicu să plece pentru a genera alegeri anticipate. Mai toţi vor alegeri anticipate, poate doar cu excepţia rămăşiţelor PD-ului atotputernic altădată. Şi mulţi cetăţeni nu mai obosesc să strige în gura mare că vor alegeri anticipate izbăvitoare, alegeri care chipurile ne vor scoate în sfârşit din mocirla stagnării.

Mărturisesc că am nişte dubii, nişte îngrijorări legate de aceste alegeri anticipate pe care atâţia le jinduiesc. Prima îngrijorare e asta: dar ce se va întâmpla, stimabililor, dacă alegerile nu vor schimba esenţial situaţia, dacă şi PAS, şi PSRM vor acumula cam aceleaşi procente pe care le au acum? Înţeleg că PAS crede că va învinge ca în prezidenţiale, numai că alegerile parlamentare sunt altă mâncare de peşte şi nu e deloc sigur că PAS va acumula vreo 50%. Mai curând ar putea partidul lui Usatîi să-i înghesuiască pe democraţi, dar asta nu ar trebui să-i bucure foarte tare pe cei din PAS, căci Usatîi e un aliat de conjunctură, nicidecum unul de cursă lungă.

Şi dacă distribuţia locurilor în parlament va rămâne cam aceeaşi, ce vor obţine oamenii? Corect, nimic notabil. Doar vom arunca din nou nişte bani pe geam. Cei care acum jinduiesc alegeri anticipate se gândesc la această variantă?

Iar şi mai grav e altceva. Toată această frământare cu alegerile anticipate eclipsează pandemia şi face ca lupta cu virusul să-şi piardă din importanţă. Celor orbiţi de dorinţa victoriei depline sau de dorinţa revanşei nu le mai arde de Covid19. Voi reveni neapărat după aceste alegeri, care par inevitabile. Şi atunci vom analiza împreună cât de necesare erau aceste alegeri…

XS
SM
MD
LG