Linkuri accesibilitate

Posibilul calendar al declanșării anticipatelor


Plenul parlamentului fără PAS și Platforma „Demnitate și Adevăr”, 4 decembrie 2020
Plenul parlamentului fără PAS și Platforma „Demnitate și Adevăr”, 4 decembrie 2020

Unii analiști cred că șansele unor discuții constructive între PSRM și Igor Dodon și aliații Maiei Sandu s-au epuizat odată cu votarea ultimelor legi prevestitoare de dezastru financiar și economic.

Demisia guvernului, anunțată miercuri dimineață de premierul Ion Chicu, deschide calea pentru provocarea negociată de alegeri parlamentare anticipate, așa cum își dorește președinta aleasă Maia Sandu împreună cu aliații ei din parlamentul actual, în primul rând PAS, dar și președintele la final de mandat Igor Dodon împreună cu aliații proprii din parlamentul actual, în primul rând socialiștii. Și unii, și alții doresc alegeri parlamentare anticipate, dar par să aibă păreri diferite despre cât de rapid trebuie să aibă loc aceste alegeri. Care este calendarul posibil al declanșării anticipatelor și de ce contează data la care pot avea loc?

Posibilul calendar al declanșării anticipatelor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:17 0:00
Link direct

Anticipatele, pe care spun că și le doresc atât Maia Sandu, cât și Igor Dodon se pot declanșa acum, odată guvernul demisionat, peste trei luni de la această demisie, adică cel mai devreme în aprilie-mai 2021, și după consumarea - o spune constituția - a cel puțin două tentative din partea Maiei Sandu de a numi un guvern care să-l substituie pe cel plecat.

Numai că Maia Sandu are o constrângere, anume cea că nu se poate bizui pe o majoritate în parlament. Majoritatea, care tot potrivit constituției ar fi necesară pentru ca să-i avanseze lui Sandu candidatura premierului, apoi s-o aprobe prin vot în legislativ, aparține însă în acest moment aparent socialiștilor.

Chiar dacă ei neagă că ar fi intrat în vreo coaliție, o serie lungă de inițiative controversate socialiste au fost sprijinite în ultimele săptămâni de o platformă creată în parlament, pe ultima sută de metri a campaniei prezidențiale pierdute de Dodon, și care include parlamentari loiali fugarilor Șor și Plahotniuc, iar analiștii nu se îndoiesc de existența unei înțelegeri politice între cei trei.

Așa se explică, cel mai probabil, faptul că după anunțul de azi al lui Chicu că pleacă, urmat imediat de avansarea de către Igor Dodon a variantei unui guvern de tranziție, Partidul Acțiune și Solidaritate al Maiei Sandu a sugerat, prin vocea succesorului acesteia la cârma formațiunii, Igor Grosu, că varianta avansată de Dodon e inacceptabilă.

„Un alt guvern ar însemna amânarea pe un termen nedefinit a alegerilor anticipate. Oamenii cer altceva și anume anticipate. PAS va respecta întru totul ceea ce cer oamenii”, a spus Grosu , răspunzând anunțurilor făcute de Chicu și Dodon.

Trei idei pe care și-a bazat totuși discursul Igor Dodon a fost, mai întâi, că întreaga responsabilitate pentru viitor îi aparține acum Maiei Sandu, că oamenii vor regreta foarte curând guvernarea care tocmai s-a încheiat și că Sandu ar face bine să dea dovadă de constructivism dacă vrea să evite o perioadă lungă de turbulențe.

Când se termină o partidă, imediat începe alta. Totul abia începe...
Igor Dodon, președintele țării în ultima zi de mandat

„Noi suntem disponibili de a discuta cu toți pentru a tinge aceste două obiective: guvern de tranziție sau declanșarea alegeri anticipate. Perioada următoare va fi foarte interesantă: când se termină o partidă, imediat începe alta. Și, stimați și unii nestimați oponenți polici, totul abia începe. Eu vă promit: totul abia începe.”

Analiștii, pe de altă parte, printre ei Victor Ciobanu, cred că șansele unor discuții constructive între Igor Dodon și formațiunea sa socialistă sprijinită de Șor, pe de o parte, și aliații Maiei Sandu, pe de alta, s-a epuizat odată cu votarea ultimelor legi prevestitoare de dezastru financiar și economic.

„Ei și-au pregătit toate drapelele pentru a merge în anticipate, în ideea că Maia Sandu va eșua în acest interval de tranziție. Cred că ar fi o aventură din partea Maiei Sandu să-și asume un guvern fără a avea acoperire politică în parlament. Dar ea nu o are: configurația parlamentului rămâne în continuare controlată de Dodon, Plahotniuc, Șor. Și atunci eu cred că ea nu-și va asuma guvernarea integral și va aștepta până se va formaliza sau nu această majoritate. Și așa lucrurile se vor întinde prin interimatul guvernului existent până la expirarea celor trei luni.”

Valeriu Pașa
Valeriu Pașa

Valeriu Pașa, expertul de la comunitatea Watch Dog, crede, la rândul lui, că dacă Sandu ar accepta regulile de joc avansate de Igor Dodon, ar putea să apară problema confirmării unui guvern din partea acestuia, doar ca să-i strice planurile pentru niște anticipate mai grabnice.

„Opțiunea prin care orice guvern propus de Maia Sandu va fi votat de Dodon și Plahotniuc este absolut valabilă. Pentru că tot ce fac și ce declară socialiștii și Igor Dodon în ultimele săptămâni e să încerce să arunce cartoful fierbinte în mâinile Maiei Sandu. În condițiile unei majorități parlamentare clar formate între Dodon și Plahotniuc, să-ți asumi un guvern ar fi absolut dezastruos. Ei sunt vădit rău intenționați și au demonstrat-o prin tot ce au făcut în parlament - să mergi pe mâna lor ar fi sinucigaș.”

Formal, socialiștii i-ar putea avansa ei o propunere de guvern Maiei Sandu, dar doar formal. Varianta este puțin probabilă, cred cei mai mulți observatori, în condițiile în care o decizie mai veche a Curții Constituționale i-ar obliga să-și formalizeze mai întâi majoritatea din parlament, altfel n-o pot forța pe Sandu să le accepte propunerea, iar Igor Dodon nu va merge la o astfel de coaliție pe față din cauza costurilor mari de imagine pe care le-ar suporta în viitorul scrutin, oricând s-ar ține acesta, de pe urma unei coaliții atât de toxice, mai spun aceiași analiști.

Previous Next

XS
SM
MD
LG