Linkuri accesibilitate

Andrian Candu: cele două țări pot construi împreună poduri, drumuri și afaceri


Şedinţă solemnă în parlamentul de la Bucureşti, Andrian Candu şi Liviu Dragnea
Şedinţă solemnă în parlamentul de la Bucureşti, Andrian Candu şi Liviu Dragnea

100 de ani de la unirea Basarabiei cu România în Parlamentul de la București (GALERIE FOTO)

Marian Lupu (PDM): unirea R.Moldova cu România nu se va produce niciodată
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:42 0:00
Link direct

Cele două camere ale parlamentului de la București s-au întrunit astăzi într-o ședință comună, pentru celebrarea centenarului unirii Basarabiei cu România. La ședință a participat și o delegație moldoveană în frunte cu speakerul Andrian Candu. Delegația parlamentului de la Chișinău a fost aplaudată de parlamentarii români.

La ședința solemnă de la București, prilejuită de Centenarul Unirii, Republica Moldova a fost reprezentată de o delegație parlamentară, dar și de una guvernamentală. Deputații liberali au refuzat să fie incluși în delegația legislativului. Opoziția liberală nu a dorit să facă parte din delegație, acuzându-l pe Andrian Candu și actuala majoritate parlamentară că au respins proiectul PL ca anul 2018 să fie declarat Anul Unirii.

Liderul fracțiunii democraților, Marian Lupu, a declarat în ședința parlamentului că unirea Republicii Moldova cu România nu se va produce niciodată, iar cei care pledează pentru această idee „nu au ce căuta în sala legislativului”. „Dacă socialiștii vor veni la guvernare, unionismul va fi interzis prin lege”, a declarat președintele republicii, Igor Dodon, ca o primă reacție la marea adunare centenară de duminică, care a avut loc în Piața Marii Adunări Naționale.

Speakerul Andrian Candu a declarat astăzi la București că cetățenii moldoveni își doresc un stat independent și cu un drum spre Uniunea Europeană. Andrian Candu susține că e nevoie de urmărit și ce se întâmplă în plan regional.

„Republica Moldova se confruntă cu foarte multe probleme la ora actuală, mai ales în contextul electoral din acest an. Știți foarte bine cine este președintele Republicii Moldova, știți foarte bine care sunt forțele, inclusiv din Federația Rusă și inclusiv ale serviciilor secrete și tot ceea ce se întâmplă și la nivelul regional, și la nivelul global. Inclusiv evenimentele de ieri sau de astăzi ne-o arată cu prisosință cu exemple diferite. Cu siguranță nouă, celor de la Chișinău și clasei politice, nu ne vine deloc ușor, dar trebuie să facem în așa fel ca cetățenii Republicii Moldova, dar și ai României să aibă siguranța zilei de mâine și noi să nu mai trecem prin provocările chiar tragice pe care le-am mai avut, ca războiul din 1992. Trebuie să fim foarte atenți să păstrăm și societatea, și țara integră și pe calea spre Uniunea Europeană.”

Iar în cadrul ședinței solemne din parlamentul de la București cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România, Andrian Candu, președintele legislativului de la Chișinău, a transmis următorul mesaj:

Republica Moldova are nevoie de o Românie puternică, nu trebuie să ne fixăm pe divergențe de perspective și opinii...

„Temelia relațiilor absolut speciale dintre România și Republica Moldova se bazează pe comuniunea de limbă, istorie, civilizație și cultură. Republica Moldova are nevoie de o Românie puternică, nu trebuie să ne fixăm pe divergențe de perspective și opinii. Ceea ce este absolut vital pentru palma de pământ care se numește Moldova ține de consensul pe care ne dorim să-l avem din partea clasei politice românești cu privire la caracterul privilegiat al relațiilor noastre și susținerea integrării europene ca unica opțiune de civilizație și dezvoltare. Acesta ar trebui să fie un efort de echipă, depus în mod deschis și transparent alături de partenerii României din Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii și alte state cu viziuni similare. Numai așa putem să ne consolidăm și să asigurăm prosperitate cetățenilor Republicii Moldova.

La 100 de ani de la actul unirii din 1918, spre mare regret, avem de-a face iarăși cu dorința unora de a decide în locul nostru cum trebuie să trăim și încotro să ne îndreptăm. Prin diverse metode, directe şi indirecte, prin ustensile moderne ale războiului hibrid şi ale propagandei sofisticate, se încearcă să se arate cetăţenilor noştri că locul lor nu este în marea familie europeană, ci altundeva. Presiunile economice şi politice din afară urmăresc distorsionarea valorilor româneşti şi europene, iar războiul propagandistic la care mă refer, sponsorizat moral, ideologic şi financiar, subminează declaraţiile de suveranitate şi independenţă ale Republicii Moldova şi urmăresc revenirea în spaţiul geopolitic rusesc.”

Speakerul Andrian Candu a subliniat că cele două țări pot construi împreună poduri, drumuri și afaceri.

„Nu putem schimba parcursul istoric şi nu putem şterge cu buretele ceea ce ne-am fi dorit, poate, să fie altfel. Dar putem construi împreună poduri, drumuri şi afaceri, putem demola graniţele spirituale prin limba română ca fundament de coeziune între noi.”

Atât la Chișinău, cât și la București au fost observate mesaje diferite ale oficialilor de pe ambele maluri ale Prutului. Liderul PSD, Liviu Dragnea, s-a adresat: „Domnule Candu, domnule Leancă, chiar nu avem curaj să spunem ce vrem? Eu vreau să ne unim”. Răspunsul lui Andrian Candu a fost că „moldovenii își doresc un stat independent”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG