Linkuri accesibilitate

Centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie deconectată din nou de la rețeaua electrică


Centrala nucleară de la Zaporojie, 1 septembrie 2022
Centrala nucleară de la Zaporojie, 1 septembrie 2022

Ultimul reactor, din totalul de șase, al centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie a fost debranșat de la rețeaua electrică din cauza bombardamentelor, a anunțat luni operatorul centralelor electrice din Ucraina.

Centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost bombardată în ultimele săptămâni, stârnind îngrijorări cu privire la un posibil accident. Rusia și Ucraina se acuză reciproc de lansarea acestor atacuri.

Compania de stat ucraineană Energoatom a comunicat că „unitatea de alimentare (reactorul) nr. 6 a fost oprită și deconectată de la rețea” din cauza unui incendiu care a fost „declanșat din cauza bombardamentelor”.

Ulterior, ministrul ucrainean al energiei, German Galușenko, a avertizat că „lumea este din nou în pragul unui dezastru nuclear” și a cerut demilitarizarea întregii zone.

Având şase reactoare cu o capacitate de 1.000 de megawaţi fiecare, centrala Zaporojie se află din luna martie în mâinile forţelor ruse dar este operată de angajații ucraineni.

Săptămâna trecută, o echipă specialiști ai Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a sosit la Zaporojie, în frunte cu șeful agenției ONU, Rafael Grossi.

Directorul general AIEA, Rafael Grossi în inspecție la Zaporojie, Ucraina, 1 septembrie 2022
Directorul general AIEA, Rafael Grossi în inspecție la Zaporojie, Ucraina, 1 septembrie 2022

Sâmbătă, experţii care se mai aflau la faţa locului, anunţaseră deja oprirea reactorului numărul 5, din cauza avarierii unei linii electrice în urma unui bombardament.

Celelalte patru reactoare ale centralei Zaporojie sunt deconectate de mai multe săptămâni.

Din cei șase experți AIEA, doi vor rămâne acolo „permanent”, potrivit unui comunicat al companiei Energoatom.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG