Linkuri accesibilitate

Număr record de noi cazuri de Covid în Bulgaria. Certificatul verde a accelerat vaccinarea


Bulgaria a raportat marţi, 26 octombrie numere record de noi infectări cu Covid, în contextul în care al patrulea val al pandemiei de coronavirus supra-solicită spitalele din toată țara.

S-au raportat aproape 6 mi de cazuri noi de contaminare în ultimele 24 de ore, perioadă în care 243 de persoane au decedat din cauza coronavirusului. Cu toate acestea, Bulgaria rămâne țara cu cea mai scăzută rată a vaccinării din UE, de puțin peste 24% din populația adultă.

În faţa creşterii numărului de infectări, ţara cu o populaţie de 7 milioane de locuitori a introdus obligativitatea certificatului sanitar pentru accesul în majoritatea locurilor publice închise. Documentul a devenit obligatoriu la intrare în localuri, hoteluri și mall-uri sau participare la evenimente culturale și sportive. El poate fi obținut la baza vaccinării, a unui test negativ sau unei adeverințe că persoana respectivă a trecut prin COVID în ultimele 12 luni.

Certificatul verde a dat un impuls campaniei de vaccinare în Bulgaria
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:59 0:00

Certificatul nu este obligatoriu pentru intrarea în magazine alimentare, bănci, farmacii, clădiri administrative, mijloace de transport, piețe agricole și instituții de învățământ.

Autoritățile consideră că vor putea controla situația chiar dacă până acum controlul asupră respectării carantinei și a portului de măști a fost aproape inexistent.

„Dacă situația se va agrava Bulgaria va trece la lockdown total”, a avertizat ministrul Sănătății Stoicio Kațarov.

Acum la spitale se află aproape 7000 de bolnavi din care la secții de terapie intensivă 600. „Dacă se menține ritmul actual de 5 000 infectați pe zi în 2-3 zile nu vor mai fi locuri”, a spus ministrul Sănătății.

La Sofia și în multe localități numărul bisăptămânal al celor infectați la 100 000 de locuitori a depășit 750. Acolo școlile și universitățile au trecut la învățământ de la distanță. Măsura nu se mai aplică pe județe ci pe localități.

Introducerea certificatului a fost criticată de multe partide și de sindicatele. Socialiștii au anunțat că măsura este inaplicabilă în Bulgaria cu procent mic de vaccinați și au cerut demisia ministrului Sănătății. Identica a fost poziția partidului GERB al ex-premierului Borisov, a partidului „Există un astfel de popor” și a altor formațiuni cu șanse de a intra în viitorul parlament în urmă alegerilor de la 14 noiembrie. Partidul „Continuăm schimbarea” a cerut teste pentru anticorpi la baza cărora și persoane care au trecut COVID fără test PCR, dar au imunitate să obțină certificat de liberă intrare.

La Sofia, Burgas și în alte orașe au apărut cozi în fața punctelor de vaccinare.

Președintele Radev a cerut predictibilitate în aplicarea măsurilor, teste cu adevărat gratuite pentru cei ce nu se vaccinează și revenirea cât mai rapidă în școli a elevilor din clasele 1-4 la baza unor teste ușoare (sub forma de bomboană).

Premierul Ianev a recunoscut că ministrul Sănătății a comis o greșeală introducând regula certificatului de azi pe mâine. Ianev a promis că în viitor măsurile vor urma un grafic dinainte stabilit în funcție de nivelul infectărilor și de situația din spitale.

Amenzile pentru nerespectarea noilor reguli de către persoane fizice variază între echivalentul a 150 și 500 de euro. Folosirea unui certificat fals va putea fi sancționată cu până la 5 ani închisoare și amendă de 25 000 de euro.

Previous Next

XS
SM
MD
LG