Linkuri accesibilitate

Vaccinul, diferența dintre convalescență și valul patru al pandemiei


Camera de gardă a spitalului Bagdasar Arsenie a fost transformată în unitate COVID-19, București, România, 12 octombrie 2021
Camera de gardă a spitalului Bagdasar Arsenie a fost transformată în unitate COVID-19, București, România, 12 octombrie 2021
Vaccinul: diferența dintre convalescență și valul patru al pandemiei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:40 0:00
Link direct

Unele țări, cum e Danemarca, par să se fi intrat într-o fază post-pandemie sau, cel puțin, în tranziție. În altele, Italia sau Spania, rata de vaccinare crește vertiginos și asta duce la treptata revenire la o mai mare doză de normalitate. Și, în sfârșit, țări ca România și Bulgaria – cu prea puțini vaccinați – duc greul valului patru, având, în cazul României, unde mă aflu acum, un serios deficit de încredere în autorități, care dovedesc pe zi ce trece – întregul spectru politic – că merită scepticismul public.

Dacă am aflat ceva în ultimele luni este că pandemia nu va dispărea brusc – cum visa cu voce tare, Donald Trump – ci mai curând va trebui să conviețuim cu ea, încercând să reducem pe cât posibil, cel puțin deocamdată, riscul unor îmbolnăviri grave, spitalizării și chiar morții. Se pare, cum este cazul în Romania că scepticismul cu privire la vaccinuri și știință în general, pe altarul teoriilor conspirației și mult dezbătutului așa zis „stat paralel” merg mână în mână cu un sistem medical și de spitale, în prăbușire liberă, în care așa cum spunea la București un șofer de Uber, de meserie inginer „poți ieși mai bolnav decât ai intrat”. În alte părți ale lumii, Australia și Noua Zeelandă, campioni ai restricțiilor până acum, accesul este treptat liberalizat. Danemarca, despre care am mai vorbit a atins o rată a vaccinării de 87%, la persoane peste 12 ani și are încă cazuri de coronavirus și unu sau doi morți pe zi, dar viața se normalizează, pandemia este ținută sub control. În America, rata vaccinării este mai mică și parcursul mai complicat, dar consilierul președintelui doctorul Fauci a spus că cifrele sunt suficient de bune pentru a ieși, cum este tradiția de Halloween.

În India, jumătate din populație a fost vaccinată, dar asta încă înseamnă 700 de milione de persoane neprotejate. Experți cred că în țări ca Marea Britanie o a treia doză de vaccin este necesară pentru că imunitatea naturală este mai scăzută, relativ mai puțini oameni trecând prin Covid. Specialiști spun că într-un viitor nu foarte îndepărtat virusul va continua să facă victime, dar obiectivul va deveni limitarea cazurilor extreme și morților. Danemarca pare să fi atins acel punct, restul lumii mai are încă de parcurs etape, mai multe sau mai puține. Fapt e însă că datele vorbesc cu claritate spunând celor dispuși să asculte că marea majoritate a celor care ajung la spital sau mor de COVID sunt nevaccinați. Asta este o realitate dovedită.

XS
SM
MD
LG