Linkuri accesibilitate

Cetățenii moldoveni ar putea vota online la următoarele alegeri


Pentru a vota online, alegătorii trebuie să dețină semnătura electronică
Pentru a vota online, alegătorii trebuie să dețină semnătura electronică

Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat pe 27 iunie conceptul sistemului de vot prin internet e-Votare, se spune într-un comunicat CEC. Conform documentului citat, vor putea vota online toți cetățenii Republicii Moldova care dețin semnătură electronică, inclusiv cei care se află peste hotare sau nu pot ajunge, dintr-un motiv sau altul, la o secție de votare.

„În cazul în care guvernul și parlamentul vor susține inițiativa CEC, sistemul ar putea fi testat la alegerile locale din toamna anului 2023. Nu putem pune în aplicare un sistem de votare fără ca să ne asigurăm că este sigur, secret și accesibil pentru cetățeni”, a precizat pentru Europa Liberă vicepreședintele CEC, Pavel Postică.

La modul practic, la fel ca în cazul votului tradițional pe hârtie, votarea va avea loc în doi pași. Mai întâi, alegătorul se va identifica în baza unui act de identitate compatibil cu sistemele de identificare electronică, iar apoi își va exprima opțiunea de vot.

Partidul de guvernământ PAS și președinta Maia Sandu au obținut un sprijin masiv la ultimele alegeri prezidențiale și parlamentare din partea alegătorilor din diaspora, care au parcurs distanțe mari pentru a vota, guvernarea promițându-le apoi că le va ușura participarea la vot.

XS
SM
MD
LG