Linkuri accesibilitate

Charles Michel cere suspendarea Rusiei din Consiliul de Securitate ONU


Izium, după eliberare: între aprilie și 10 septembrie, orașul a fost sub ocupație rusă.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat vineri că Rusia ar trebui să fie suspendată din Consiliul de Securitate ONU, relatează DPA.

„Când un membru permanent al Consiliului de Securitate declanșează un război neprovocat și nejustificat, război care este condamnat de Adunarea Generală, suspendarea acelui membru din Consiliul de Securitate, în opinia mea, ar trebui să fie automată”, a spus Michel, referindu-se la războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

„Folosirea dreptului de veto ar trebui să fie o excepție, dar a devenit o regulă. E necesară urgent o reformă", a spus Michel, adresându-se Adunării Generale ONU la New York.

Cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate ONU - China, Statele Unite, Franța, Marea Britanie și Rusia - au dreptul de a se opune prin veto rezoluțiilor propuse în Consiliu.

Consiliul este cel mai puternic organ al Națiunilor Unite, pentru că rezoluțiile sale sunt obligatorii pentru țările membre.

Conform Cartei ONU, „principala responsabilitate a Consiliului de Securitate este de a menține pacea și securitatea internațională”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenki a cerut repetat ca Rusia să fie suspendată din Consiliul de Securitate ONU pe perioada războiului neprovocat pe care l-a declanșat în Ucraina.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG