Linkuri accesibilitate

Chișinăul și Tiraspolul nu au ajuns la un numitor comun în problema energetică 


Întrevederea reprezentanților politici (în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană) din partea Chișinăului, conduși de Oleg Serebrian, și a Tiraspolului, conduși de Vitalii Ignatiev. Sediul Misiunii OSCE, Tiraspol, 28 octombrie 2022
Întrevederea reprezentanților politici (în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană) din partea Chișinăului, conduși de Oleg Serebrian, și a Tiraspolului, conduși de Vitalii Ignatiev. Sediul Misiunii OSCE, Tiraspol, 28 octombrie 2022

Tiraspolul nu a acceptat propunerea Chișinăului ca autoritățile de pe cele două maluri ale Nistrului să-și coordoneze acțiunile pentru a raționaliza consumul de energie. Anunțul a fost făcut de vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, după întrevederea negociatorilor în formatul 1+1, care a avut loc vineri, 28 octombrie, la sediul OSCE de la Tiraspol.

Într-o conferință de presă, Oleg Serebrian a declarat că, deși întrunirea nu a adus „rezultate palpabile” pe sectorul energetic, totuși lasă „încă loc speranțe că anumite lucruri pot fi făcute pentru a ușura povara crizei energetică”.

Potrivit lui Serebrian, grupurile de lucru de pe ambele maluri ale Nistrului ar urma să se întâlnească și săptămâna viitoare, pentru a discuta problema asigurării cu resurse energetice.

„A fost tangențial atins și subiectul evaluării în comun a riscurilor care pot apărea, din varii motive, a sistării importurilor de gaze naturale din Federația Rusă. În acest moment, din păcate, trebuie să luăm în considerare toate scenariile posibile, inclusiv cele mai proaste”, a spus vicepremierul.

Cele două părți au în continuare opinii diferite în privința importului de medicamente spre regiunea transnistreană. De asemenea, Chișinăul încă analizează datele pentru a decide dacă va prelungi autorizația de mediu pentru Uzina Metalurgică de la Râbnița. Nici discuțiile privind subiectul bancar nu au adus vreun rezultat.

Totuși, spune Serebrian, dialogul cu Tiraspolul este un semnal pentru societate că, în pofida neînțelegerilor, negocierile continuă și pot fi găsite compromisuri pe anumite subiecte.

Pe 26 octombrie, Chișinăul a cerut o întrevedere cu Tiraspolul pentru a discuta despre gestionarea crizei energetice. Într-o primă reacție, negociatorul-șef de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, a spus că este gata pentru o întâlnire în formatul 1+1, dar pentru a discuta despre „restricțiile ce vizează importul de medicamente, produse și sistemul bancar”. El a sugerat că, în ceea ce privește problema energetică, Chișinăul ar trebui să discute direct cu Rusia.

După ce concernul rus Gazprom a redus, în luna octombrie, cu 30% livrările de gaze în Republica Moldova, autoritățile transnistrene au decis să limiteze consumul întreprinderilor mari, inclusiv al Centralei Termoelectrice de la Cuciurgan. Drept urmare, centrala a micșorat pachetul de curent furnizat malului drept, ceea ce a dus la un deficit de energie electrică, acoperit, deocamdată, din achiziții din România, la un preț mai mare.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG