Linkuri accesibilitate

Chișinăul dezminte că Ucraina i-ar fi cerut avioanele militare MIG-29


O captură de ecran de pe Google maps înfățișând cele șase avioane MIG-29 ale Republicii Moldova flancate de alte aparate de zbor pe aeroportul militar de la Mărculești, 18 aprilie 2022

Autoritățile moldovene au dezmințit relatările presei ucrainene despre faptul că Kievul ar fi cerut Republicii Moldova cele șase avioane militare MIG-29 în primele zile ale invadării Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie.

„Agenția Proprietății Publice (APP) nu a fost citată în mod oficial la acest subiect”, a declarat Europei Libere pe 18 aprilie, Tatiana Savva, directoarea generală adjunctă a agenției care este proprietara MIG-urilor scoase din circuitul militar.

Ziarul ucrainean „Evropeiskaia pravda” scrisese cu o zi înainte că Ucraina ar fi cerut R. Moldova MIG-urile, dar cererea ar fi fost refuzată de guvernul moldovean cu explicația că Chișinăul nu ar dori să „irite” Moscova.

La o conferință de presă, prim-ministra Natalia Gavrilița a evitat să răspundă unei întrebări despre presupusa solicitare ucraineană.

Cele șase avioane militare moștenite din perioada sovietică sunt în gestiunea APP și sunt parcate pe Aeroportul Internațional Mărculești.

Potrivit Tatianei Savva, aeronavele „au fost scoase din circuitul militar în anul 2000”. „Condițiile de conservare din ultimii 22 de ani au dus la îmbătrânirea lor tehnică și morală, iar aparatele nu pot fi folosite pentru efectuarea unor zboruri sigure”, a spus Savva.

Nu ar fi însă prima asemenea solicitare din partea Ucrainei. În perioada 2014-2015, după începerea conflictului militar din estul Ucrainei, autoritățile de la Kiev au trimis o delegație care a inspectat starea tehnică a MIG-urilor de la Mărculești.

Fostul ministru al Apărării Valeriu Troenco, aflat în funcție în perioada aprilie 2014 – februarie 2015, a confirmat Ziarului de Gardă în 2018 că a purtat asemenea discuții cu ucrainenii.

Europa Liberă s-a adresat Ministerului Apărării de la Kiev, întrebând dacă Ucraina a cerut într-adevăr MIG-urile moldovene după invadarea sa de către Rusia, dar nu a primit un răspuns imediat.

Ucraina a cerut mai multor țări foste comuniste tehnică militară din epoca sovietică, primind până acum sisteme de apărare antiaeriană S-300 din Slovacia și zeci de tancuri T-72 din Cehia.

La sfârșitul lunii februarie, la scurt timp după lansarea invaziei rusești, Germania și-a schimbat radical politica de a nu trimite arme letale în zone de conflict și a aprobat să livreze Ucrainei 2.700 de rachete antiaeriene de fabricație sovietică și alte arme din fostele stocuri ale armatei est-germane.

Țările NATO furnizează ajutoare militare de sute de milioane de dolari Ucrainei, dar nu avioane sau tehnică militară grea modernă.

Polonia a oferit Ucrainei, la solicitarea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, avioane militare MIG-29, cerând în schimb Statelor Unite avioane moderne americane. Dar transferul propus de polonezi prin intermediul NATO s-a lovit de refuzul SUA, care considerau că NATO riscă astfel să devină parte beligerantă în conflictul ruso-ucrainean.

Bulgaria și Slovacia mai au aparate MIG-29 de producție sovietică și persistă speculațiile că o țară NATO ar fi pregătită să dea Ucrainei astfel de avioane.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG