În anticiparea publicării unui raport despre originea pandemiei de COVID-19 cerut de președintele Joe Biden comunității serviciilor de informații americane, China a lansat o ofensivă verbală împotriva Statelor Unite, acuzându-le că ar politiza problema.
„Transformarea Chinei în țap ispășitor nu poate curăța Statele Unite”, a declarat într-o conferință de presă la Beijing, pe 25 august, Fu Cong, un oficial al ministerului chinez de Externe. „Dacă vor să acuze fără temei China, ar trebui să fie pregătiți de un contraatac al Chinei”, a mai spus oficialul care conduce departamentul de control al înarmării.
Președintele Biden a cerut în luna mai agențiilor de informații americane raportul despre originea pandemiei, dându-le trei luni pentru a-l pregăti. Documentul ar trebui să prezinte un punct de vedere cu privire la teoriile despre modul în care a apărut și s-a răspândit coronavirusul, inclusiv teoria conform căreia a fost scos accidental dintr-un laborator chinez.
Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a spus jurnaliștilor că președintele american a primit la începutul săptămânii o copie a raportului, care este clasificat.
Senatorul republican Marco Rubio a cerut administrației Biden să-l desecretizeze imediat. „Poporul american merită să știe ce cunoaște și ce nu cunoaște guvernul nostru despre originile COVID-19”, a spus Rubio într-un comunicat.
Mai mulți oficialii americani citați de presă au spus însă că nu se așteaptă ca raportul să formuleze concluzii ferme.
China a spus mereu că teoria evadării virusului dintr-un laborator este foarte puțin probabilă, iar sugestia că putea evada chiar dintr-un laborator din Wuhan, orașul chinez unde au fost depistate pentru prima dată cazuri de infectare cu COVID-19 la sfârșitul anului 2019, ar fi chiar ridicolă.
Beijingul a sugerat că virusul putea evada dintr-un laborator din SUA...
În schimb, Beijingul a sugerat, fără să prezinte vreo dovadă, că virusul putea evada dintr-un laborator de la baza Fort Detrick, din Maryland, a armatei americane.
„În cazul în care Statele Unite insistă că evadarea virusului din laborator este o ipoteză validă, ar fi corect să accepte la rândul lor o investigație în propriile laboratoare”, a mai spus în conferința sa de presă de la Beijing, pe 25 august, oficialul ministerului chinez de externe Fu Cong.
Ambasada Chinei la Washington a postat pe site-ul său un apel la o investigație a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) la Fort Detrick și la Universitatea din Carolina de Nord, declarând că presa americană a refuzat să publice apelul.
Un raport comun realizat de OMS și China și publicat la sfârșitul lunii martie a concluzionat că o scurgere de laborator este „extrem de puțin probabilă”. Dimpotrivă, ipoteza cea mai realistă este că virusul a trecut de la lilieci la un alt animal, iar apoi la oamenii.
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus însă ulterior că toate ipotezele rămân valabile și merită investigate exhaustiv. În comentariile sale din luna iulie, Ghebreyesus a mai spus că a existat o „pornire prematură” pentru a exclude teoria scurgerilor de laborator.
Un înalt oficial al administrației americane a spus agenției Reuters că, deși pandemia a început în mod „irefutabil în China, China continuă totuși să se arate ofensată și să refuze comunității internaționale accesul necesar” pentru noi investigații. Despre o anchetă în Statele Unite, oficialul a spus că administrația o va susține în cazul unor argumente solide și motive credibile, acestea însă „nu există”.