Linkuri accesibilitate

China cere ambasadelor să nu mai afișeze steagul ucrainean


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski (dreapta), și președintele Chinei, Xi Jinping (colaj)
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski (dreapta), și președintele Chinei, Xi Jinping (colaj)

China a cerut ambasadelor străine și organizațiilor internaționale să nu mai afișeze „propagandă politizată” pe clădirile lor, într-o avertizare despre care diplomații spun că are ca țintă reprezentanțele străine ce arborează steagul Ucrainei.

China este considerată un aliat al Rusiei.

Mai multe ambasade occidentale au arborat steagul Ucrainei invadate de ruși alături de propriul drapel sau au afișat postere și lumini în culorile naționale ucrainene după invazia rusă din februarie 2022.

„Nu folosiți zidurile exterioare ale clădirilor pentru a afișa propagandă politizată, evitând incitarea la dispute între țări”, se spune într-o notă a Ministerului de Externe al Chinei, a cărei copie a fost văzută de Reuters.

În document, ministerul nu menționează explicit steagul ucrainean sau orice alte „afișări propagandistice”, dar patru diplomați staționați la Beijing au spus agenției de presă sub condiția anonimatului că este vorba în mod limpede de manifestările de solidaritate cu Ucraina.

Reuters a mai relatat că unele ambasade de la Beijing au arborat steaguri-curcubeu cu ocazia marcării miercuri, 17 mai, a Zilei Internaționale Împotriva Homofobiei și Transfobiei (IDAHOT), urmând să facă la fel odată ce se intră în „luna Pride-urilor”, adică iunie.

Nu este limpede dacă steagurile LGBTI au fost vizate și ele de nota diplomatică a chinezilor.

XS
SM
MD
LG