Linkuri accesibilitate

China cere Moscovei să nu-i mai discrimineze cetățenii din cauza coronavirusului


Un medic de la salvare acordând ajutor la Sankt Petersburg, 17 februarie 2020
Un medic de la salvare acordând ajutor la Sankt Petersburg, 17 februarie 2020

Presa occidentală a semnalat numeroase cazuri de comportament rasist față de asiatici și în țările occidentale.

„Rasismul se răspândește mai rapid decât coronavirus”, este unul din titlurile din presă care semnalează un „efect secundar” deplorabil al epidemiei – discriminarea și ura față de persoanele percepute ca având legătură cu focarele bolii.

Ambasada Chinei în Rusia a cerut autorităților locale de la Moscova să renunțe la măsurile luate împotriva coronavirusului care sunt discriminatorii în raport cu chinezii, spunând că dăunează relației dintre cele două țări și îngrijorează locuitorii chinezi ai capitalei ruse, relatează agenția Reuters.

În plângerea adresată de ambasadă autorităților municipale și publicată de ziarul rus Novaia Gazeta se spune că chinezii sunt supuși unei „monitorizări omniprezente”, inclusiv în transportul public din Moscova.

Rusia care întreține legături politice și militare strânse cu Beijingul nu are actualmente cazuri confirmate de coronavirus. Au existat două cazuri în trecut, fiind vorba de doi cetățeni chinezi, dar ambii s-au însănătoșit între timp și au fost externați din spital.

Totuși, Rusia menține interdicții de acces pe teritoriul său pentru mai multe categorii de cetățeni chinezi. La Moscova, autoritățile locale efectuează raiduri la domiciliul persoanelor suspectate că ar putea fi infectate și în hoteluri, folosesc tehnologii de recunoaștere facială pentru a urmări aplicarea unor măsuri de carantină.


Scrisoarea ambasadei chineze survine în urma unor relatări ale presei că regia de transport public din capitala rusă, Mosgortrans, a cerut șoferilor de troleibuze, autobuze și tramvaie să fie vigilenți și să informeze poliția dacă observă pasageri chinezi.

O monitorizare specială a cetățenilor chinezi ca cea din transportul public al Moscovei nu există în nicio altă țară...


„O monitorizare specială a cetățenilor chinezi ca cea din transportul public al Moscovei nu există în nicio altă țară, nici chiar în Statele Unite și în țările occidentale”, se spune în scrisoarea ambasadei chineze.

Kremlinul a spus că nu este la curent cu scrisoarea, dar că Moscova pune preț pe relația cu Beijingul și nu trebuie să există măsuri discriminatorii față de chinezi.

Ministerul de externe al Taiwanului a spus săptămâna aceasta că patru cetățeni ai săi aflați în vizită la Moscova au fost reținuți de poliție pentru că purtau măști și au fost plasați forțat în carantină, fiind confundați cu chinezii. Ziarul oficial al Partidului Comunist din China a scris că 23 de turiști din Hong Kong au fost plasați în carantină, la Moscova, pentru două săptămâni după ce au fost luați de pe stradă de poliție.

Presa occidentală a semnalat numeroase cazuri de comportament rasist față de asiatici și în țările occidentale.


„Ceea ce se răspândește mai rapid decât coronavirusul în Statele Unite sunt atacurile rasiste și ignorante împotriva asiaticilor”, este titlul unui reportaj recent al CNN, care documentează cazuri de atacuri verbale în transportul public sau pe rețelele de socializare online. „Patogenul prejudecății – coronavirusul răspândește cu sine rasismul împotriva și între etnicii chinezi”, este titlul unui alt articol din The Economist.

Dar, spre deosebire de Rusia, aceste manifestări ale discriminării și rasismului nu vin din partea autorităților, iar guvernele occidentale încearcă să contracareze aceste tendințe în societate.

În Europa, printre primii care s-au plâns de discriminare și rasism din cauza coronavirusului au fost chinezii din Italia. Când o navă de croazieră, Costa Smeralda, cu un caz suspect la bord al unei femei din Macao, a fost blocată timp de mai multe zile pentru teste în portul Civitavecchia, în apropiere de Roma, liderii comunității chinezești s-au plâns autorităților că membrii comunității sunt atacați verbal pe stradă.

Acum însă, când Italia este cea mai afectată țară din Europa, guvernul premierului Giuseppe Conte a cerut țărilor europene, în primul rând vecinelor, să coopereze cu Italia și italienii, nu să îi izoleze și discrimineze în lupta contra coronavirusului.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG