Linkuri accesibilitate

Cine și de ce își dorește anticipate cu un sistem electoral mixt?


La un protest în Chișinău
La un protest în Chișinău

Curtea Constituţională va examina vineri sesizarea celor trei deputaţi independenţi care par să-şi dorească interzicerea revenirii, în caz de anticipate, la sistemul proporţional de vot. Blocul ACUM, care încearcă să obţină această revenire, nu se îndoieşte că magistraţii instanţei constituţionale le vor da satisfacţie celor trei deputaţi bănuiţi să acţioneze în interesul PD. Devine prin aceasta varianta anticipatelor mai plauzibilă?

Cine și de ce își dorește anticipate cu un sistem electoral mixt?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:03 0:00
Link direct


Cei trei independenţi care au semnat şi trimis sesizarea la Curte vor aduce în faţa instanţei argumentul că sistemul electoral nu poate fi schimbat prea des, cu atât mai mult nişte alegeri anticipate nu ar putea fi organizate după un alt sistem decât cel ce s-a aplicat la scrutinul propriu-zis. Dacă s-ar întâmpla altfel, au scris Alexandru Oleinic, Viorel Melnic şi Ion Groza în sesizarea lor, s-ar viola o serie de drepturi, de la cel de a alege, al cetăţenilor, până la cel de a fi ales, al semnatarilor sesizării.

Zilele trecute, când Curtea nici măcar nu-şi anunţase încă intenţia de a pune pe agenda sa chestiunea, un democrat important, Andrian Candu, le-a sugerat oponenţilor politici care încearcă să obţină anularea mixtului să-şi abandoneze planurile, cel puţin în perspectiva unor eventuale anticipate. „Dacă cineva visează că eventualele alegeri anticipate se vor organiza pe un alt sistem decât mixt, greșește amarnic”, a afirmat el într-un interviu, lăsând prin asta impresia că ar cunoaşte dinainte verdictul curţii.

Pentru oponenţii democraţilor, şi aici este vorba în primul rând de blocul ACUM, depunerea demersului respectiv la Curte, acceptul neîntârziat al acesteia de a-l examina, precum şi comentariul fostului speaker Candu ar demonstra că puterea democrată s-ar asigura împotriva unei eventuale înţelegeri pe această temă între blocul ACUM şi socialiştii lui Igor Dodon.

De această părere este, bunăoară, deputatul DA, Mihai Popşoi:

Candu şi-a permis deja să anunţe rezultatul Curţii...
Mihai Popșoi

„Partea cea mai ridicolă şi cinică e că dl Candu şi-a permis deja să anunţe rezultatul Curţii. Curtea nici nu a examinat, iar el deja anunţă verdictul. Efectiv, nici nu se mai ascund. E clar ce va spune Curtea. Pentru că există posibilitatea, nu vă pot spune cât e de mare, dar există posibilitatea ca noi să ajungem la un compromis ca să schimbăm sistemul electoral. Democraţii însă vor să se asigure ca acest risc să nu existe deloc pentru ei. La prima întâlnire cu Igor Dodon, dumnealui s-a arătat foarte deschis de a schimba sistemul electoral. Şi socialiştii par deschişi, şi alegătorii lor. Indiferent ce spun ei public, la nivel de realităţi politice e cert că ei îşi doresc schimbarea sistemului.”

Mihai Popşoi se declară convins, aşadar, la fel ca marea majoritate a observatorilor, că decizia curţii va fi una care să facă imposibilă revenirea la proporţional.

Anumiţi analişti, pe de altă parte, au obţinut, inclusiv graţie apariţiei acestei noi circumstanţe, un motiv în plus de critici la adresa blocului ACUM, pentru faptul că a intrat în discuţii post-electorale cu socialiştii. Ar fi o invenţie a democraţilor, dar realizată prin intermediul socialiştilor, cu scopul discreditării, în perspectiva anticipatelor, a opoziţiei proeuropene.

Iată cum răspunde acestor critici deputatul Mihai Popşoi:

„Ne-am dat seama de la bun început că orice discuţie cu socialiştii ar putea să ne coste, la fel şi cu democraţii. Dar am ales răul cel mic. Deşi înţelegem temerea aceasta că socialiştii nu ar fi de bună credinţă şi nu ar dori decât să ne păteze, iar în realitate vor anticipate. Până nu va fi numită data anticipatelor, şanse există. Şi noi vom acţiona cu bună credinţă în încercarea să evităm alegerile anticipate, pentru că anticipatele tot în interesul PD sunt.”

Criticii le reproşează însă „acum”-iştilor lipsă de viziune şi perspicacitate politică pentru faptul că au intrat de bună voie într-o cursă ce-i va costa erodarea încrederii în faţa alegătorilor lor. Alţii au mai remarcat că democraţii ar avea cu atât mai mult nevoie de mixt în caz de anticipate, cu cât e limpede că scopul lor acum va fi să obţină o majoritate certă parlamentară, după ce în alegerile recente mixtul le-a adus un avans substanţial, însă nu suficient pentru a forma de unii singuri guvernarea.

Un alt element pregătitor al unei noi runde de alegeri setate ca să le aducă victorie certă democraţilor ar fi, după părerea unor analişti, un scrutin anticipat concomitent cu localele. Nu se ştie deocamdată care sunt planurile democraţilor, dar localele, ce ar trebui să se producă în iunie, nu au fost deocamdată programate de noul parlament, cu singura scuză că nu există un legislativ pe deplin funcţional ca să declanşeze scrutinul.

XS
SM
MD
LG