Linkuri accesibilitate

Cine se află în spatele gazului promis de Șor | Întâlnirea dintre agricultori și autorități - amânată


Moldova, Man in tractor in Chisinau during farmers protest
Moldova, Man in tractor in Chisinau during farmers protest

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Gagauzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu companii interpuse din Turcia și Germania, care duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom. Jurnaliștii de la TV8 au urmărit traseele acestei istorii și au constatat că toate drumurile duc în Federația Rusă.
  • Fermierii nu au fost primiți luni de ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, după ce vineri, 24 noiembrie, li s-a promis că vor avea un răspuns la solicitările înaintate. Întrevederea a fost amânată pentru marți, 28 noiembrie, transmite postul public de televiziune. Fermierii au spus că dacă nici de această dată nu vor avea un răspuns la revendicările înaintate, atunci vor relua protestul în centrul capitalei.
  • R. Moldova va trebui să achite o contribuție financiară estimată la circa 400 de mii de euro sau aproape opt milioane de lei pentru a participa la Programul Piața Unică a UE, în perioada 2021 – 2027, scriu jurnaliștii de la mold-street.com. Acordul dintre R. Moldova și Uniunea Europeană privind participarea la Programul Piața Unică a fost semnat la 8 septembrie 2023, iar la 24 noiembrie curent, documentul a fost ratificat de Parlament. Autorităţile susţin că în cadrul acestui program R. Moldova va beneficia, pe lângă accesul la instrumentele financiare, și de acces la expertiză, experiență și bune practici ale altor state beneficiare.
  • Doi fizicieni de la Universitatea de Stat din Moldova (USM), Ghenadii Korotcenkov și Denis Nica, au fost incluși, pentru al treilea an consecutiv, în clasamentul mondial „Top 2%” al celor mai renumiți savanți din lume, conform evaluării Universității Stanford. Jurnaliștii de la newsmaker.md scriu că Ghenadii Korotcenkov este autor a 700 de publicații și a fost citat de peste 16 mii de ori. Denis Nica a publicat un articol științific în coautorat cu Laureatul Premiului Nobel pentru fizică Konstantin Novoselov.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, una dintre cele mai accesate a fost știrea transmisă de TVR Moldova, despre faptul că două persoane au fost găsite fără suflare într-o mașină blocată în nămeți, în raionul Căușeni.
  • Pe Instagram, populară a fost postarea făcută de moldova.org, despre cum se pregătește mașina pentru sezonul de iarnă. Printre primii pași se numără schimbarea anvelopelor și verificarea sistemului de frânare.
XS
SM
MD
LG