Linkuri accesibilitate

Ciudata anchetă a atentatului din Slovacia: cu presa comunică politicienii guvernării, nu poliția sau procurorii


Figura centrală a informărilor publice legate de starea lui Fico și de anchetă este Robert Kaliňák, vicepremier, ministrul Apărării.
Figura centrală a informărilor publice legate de starea lui Fico și de anchetă este Robert Kaliňák, vicepremier, ministrul Apărării.

Urmările atentatului asupra premierului slovac Robert Fico sunt urmărite cu atenție și în Cehia, țară aflată într-o relație specială cu fosta ei „colegă de stat” cehoslovac. Presa de la Praga notează printre altele o serie de „ciudățenii” în ce privește informarea publicului despre mersul anchetei.

Portalul Seznam.cz a observat luni că despre ancheta asupra tentativei de asasinat vorbesc în fața presei politicienii din garnitura guvernamentală a lui Fico, nu polițiștii, procurorii sau medicii, cum ar cere uzanțele democratice.

Aceeași sursă notează că dacă în primele zile după atentatul de la 15 mai, în urma căruia Fico a fost operat de două ori, s-a vorbit despre suspectul Juraj Cintula ca despre un „lup singuratic”, acum politicienii apropiați premierului împușcat vehiculează teoria unei grupări organizate.

Între confidențialitate și nevoia de manipulare

Poliția slovacă a anunțat chiar a doua zi după atentat că la cererea procuraturii instituie „embargou informațional”, în interesul anchetei.

Seznam.cz observă că detalii despre anchetă ajung, totuși, la public, dar nu de la instituțiile abilitate, ci de la politicieni guvernamentali, în frunte cu ministrul de Interne Šutaj Eštok și ministrul Apărării Robert Kaliňák.

Rostul aparițiilor lor publice, cu declarații ambigue, „împănate” cu speculații, este – potrivit unor comentatori de presă de la Praga – să mențină impresia, neîntemeiată pe vreun fapt, că de vină pentru împușcarea lui Fico sunt opoziția politică, presa independentă și societatea civilă.

Revista cehă Respekt amintește la rândul ei câteva ciudățenii ale evenimentelor de săptămâna trecută, care sugerează tot tentative de manipulare pro-guvernamentală a opiniei publice slovace.

Poliția slovacă – scrie Respekt – spune că nu comunică, de dragul succesului anchetei, dar chiar în ziua atentatului pe rețele a apărut un video de 20 de secunde cu suspectul Juraj Cintula, făcut pe culoarele secției de poliție, în care el spune că nu este de acord cu politica guvernului.

Din scurta declarație – despre care nimeni nu știe cum a fost făcută și cum a ajuns la public – s-a putut înțelege că Cintula este pro-occidental și liberal, dar trecutul său prorus, antițigănesc și simpatia pentru extrema dreaptă slovacă conturează un altfel de portret.

„Porcii de la presă”

Unii politicieni guvernamentali de la Bratislava nu au așteptat niciun fel de informații serioase ca să arate cu degetul spre „vinovați”.

În ziua atacului, parlamentul slovac și-a întrerupt ședința, iar vicepreședintele lui, Ľuboš Blaha, din partidul lui Fico, le-a spus jurnaliștilor la o conferință de presă: „Sunt scârbit de ceea ce ați făcut. Voi – liberalii, presa, opoziția politică! Ați răspândit ura împotriva lui Robert Fico!”

Alt reprezentant al coaliției de guvernămînt, Andrej Danko, din partidul ultranaționalist SNS, a spus că de vină pentru atentat sunt „porcii scârboși de la Dennik N”, adică de la cea mai cunoscută publicație de opoziție slovacă.

Între timp, politicienii guvernării slovace spun că autoritățile merg înainte cu ceea ce prezintă drept „combaterea urii”, identificând persoane care s-au declarat pe net mulțumite de împușcarea lui Fico. Potrivit ministrului Kaliňák, până duminică ar fi fost descoperite 50 de asemenea persoane, ceea ce ar putea sugera - a spus același politician - că atacatorul nu a fost chiar singur.

Pro-putiniști din toate țările...

Presa și serviciile de informații din Cehia au avertizat că ambiguitățile situației din Slovacia vecină se reflectă și în activitatea surselor de dezinformare cehești.

Imediat după atentat, televiziunea pe net cehească Raptor TV a (dez)informat: „Atentatorul a fost reținut, se speculează că ar fi de naționalitate ucraineană”.

Ura împotriva ucrainenilor este unul din „șlagărele” dezinformatorilor cehi, sprijiniți de partidele de extremă-dreapta.

Când presa serioasă a aflat destul de repede după atentat că atacatorul este slovac, nu ucrainean, portalele dezinformatoare din Cehia au început să-i găsească afiliații cu opoziția.

Au urmat apoi, și în Cehia, insinuările că de vină a fost presa independentă, iar figurile cehe pro-ruse și anti-ucrainene cehești au avertizat că „persecuțiile” împotriva celor care gândesc ca ele de-abia încep.

Slovacul Fico, un populist veteran, s-a făcut remarcat pe plan internațional promițând în campanie, anul trecut, că nu va mai trimite Ucrainei „măcar un glonț” dacă va fi ales.

După atentat, cehul Ladislav Vrabel, care organizează proteste antiguvernamentale la Praga, concentrate pe „nevoia” încetării sprijinului pentru Ucraina, a lansat un apel către suporterii săi în care spune: „Dacă dăm înapoi, ne vor lovi, ba chiar - uitați-vă! - ne vor ucide!”

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG