Linkuri accesibilitate

85 de ani de la Holdomor, foametea din Ucraina (VIDEO)


Holodomorul, privit cu „ochi de străin”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:16 0:00

Holodomorul, privit cu „ochi de străin”.

În Ucraina au loc ceremonii de comemorare a milioanelor de oameni care au murit în timpul foametei din era stalinistă

Înaintea acestei triste aniversări, Departamentul de stat american a descris ceea ce a numit „foametea creată de om” drept „unul din cele mai atroce acte ale secolului 20”.

Diplomația americană s-a referit și la „actuala agresiune” a Rusiei în estul Ucrainei, unde peste 10.000 de oameni au fost uciși din aprilie 2014 încoace în luptele dintre forțele guvernamentale și separatiștii sprijiniți de Moscova

Holodomor-ul a avut loc în 1932 și 1933, după ce autoritățile sovietice i-au obligat pe fermierii ucraineni să intre în colhozuri, confiscîndu-le grîul și produsele alimentare.

Se estimează că numărul oamenilor care au pierit în timpul foametei este între trei și șapte milioane.

În fiecare an, în a patra sâmbătă din noiembrie, în Ucraina este marcată Ziua Comemorării Victimelor Holodomor-ului, în amintirea celor care au murit în timpul acestei tragedii, pe care mulți ucraineni o consideră un act de genocid, menit să-i radă de pe fața pământului pe țăranii ucraineni.

Moscova neagă orice efort sistematic de a-i ucide prin înfometare pe ucraineni, spunînd că recolta slabă de la acea vreme a făcut victime și în alte părți ale Uniunii Sovietice.

Holdomor a fost o foamete artificială, a spus președintele Ucrainei Petro Poroshenko într-o postare pe Facebook în 24 noiembrie:

„În numele conservării Ucrainei trebuie să ne amintim pe vecie crimele teribile comise de regimul comunist pe pământurile ucrainene”, a mai spus Poroșenko.

Între timp, ministerul rus de externe a repetat în 24 noiembrie că Moscova nu e de vină, și a spus despre foametea de acum 85 de ani că a fost o catastrofă umanitară majoră care i-a afectat și pe ruși, și kazahi și pe alții.

„Încercările de a prezenta acele evenimente tragice ca fiind exclusiv un act de genocid împotriva poporului ucrainean nu au nimic în comun nici cu stabilirea dreptății, nici cu faptele istorice”, a afirmat diplomația rusă într-o postare pe VKontakte.

În declarația sa oficială din 23 noiembrie, Departamentul de stat american afirmă că victimele au fost „în mod deliberat ucise prin foamete de către regimul lui Iosif Stalin.

„Confiscarea barbară de către Uniunea Sovietică a pămîntului și recoltelor din Ucraina a fost făcută cu scopul politic deliberat de a subjuga poporul și națiunea ucrainene”, mai spune declarația de la Washington, adăugînd: „astăzi, ucrainenii mor din nou în urma încercărilor Rusiei de a distruge identitatea și aspirațiile occidentale ale poprului Ucrainei”, o referință la „actuala agresiune a Moscovei în estul Ucrainei”.

Cu toate acestea, Rusia „nu va înfrînge spiritul neclintit al ucrainenilor” și nici nu va putea „înmuia dorința ucrainenilor pentru un viitor mai bun”, a adăugat Departamentul de stat american, reafirmând sprijinul neabăutu al Statelor Unite pentru suveranitatea națională și integritatea teritorială a Ucrainei.

Alături de Ucraina, cel puțin alte 15 țări au recunoscut oficial Holodomor-ul ca genocid, nu însă și Statele Unite.

În 3 octombrie, Senatul american a adoptat o rezoluție fără valoare de lege care recunoaște că Stalin și anturajul lui au comis un genocid împotriva Ucrainenilor în 1932-1933.

Uniunea Europeană spune despre foametea din Ucraina că a fost o crimă oribilă.

Relațiile dintre Moscova și Kiev, precum și cu sprijinitorii săi occidentali, s-au deteriorat dramatic după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014, și scurt timp după aceea a începutt să-i sprijince pe separatiștii din regiunile estice ale Ucrainei Donețk și Luhansk. (LȘ)

XS
SM
MD
LG